Художници обвиниха изкуствен интелект в плагиатство

977
Художници обвиниха изкуствен интелект в плагиатство

© kimleutwyler.com / Ким Лойтвайлер, художник от Сидни и финалист от конкурса "Арчибалд"

Австралийски художници твърдят, че приложението Lensa, което използва изкуствен интелект за създаване на автопортрети, краде тяхното съдържание, и призовават за по-строги закони за авторското право, които да имат предвид изкуството, създавано от изкуствен интелект.

Компанията-майка на приложението обаче защити използването на изображения, като заяви, че Lensa се учи да създава портрети точно както би го направил човек - чрез изучаване на различни художествени стилове. През изминалия месец генераторът на изображения с изкуствен интелект придоби широка популярност в TikTok и Instagram. Потребителите дори започнаха да плащат, за да превърнат свои снимки в стилизирани художествени портрети.

За да е възможно това, Lensa използва Stable Diffusion - приложение за преобразуване на текст в изображение, което е обучено да генерира модели чрез онлайн база данни, наречена LAION-5B.


LAION-5B, на свой ред, използва милиарди изображения от цялата мрежа, като множество художници казват, че то взема техните произведения без тяхно разрешение.

The Guardian цитира Ким Лойтвайлер, художник от Сидни и финалист от конкурса "Арчибалд", която е категорична, че приложението възпроизвежда различни стилове на реални художници.

По думите ѝ въпреки че от компанията наричат работата на Lensa „оригинална творба“, по нарисуваните картини се различават специфични за различни художници мазки на четката, цветове, композиция – „техники, за чието усъвършенстване са необходими години и години."

Intel представи първия в света дийпфейк детектор в реално времеКомпанията FakeCatcher има 96% точност и работи, като анализира кръвния поток във видео пикселите с помощта на иновативна фотоплетизмография

Лойтвайлер решава да използва сайт, наречен haveibeentrained.com, за да потърси собствените си творби сред 5,8 млрд. изображения, използвани за обучение на популярни модели с изкуствен интелект, които се занимават с рисуване. И открива много от своите портрети в базата данни.

"Видях почти всеки портрет, който някога съм рисувала", казва тя. "Всяка моя картина, която съм споделяла в интернет“.

Затова и Лойтвайлер смята, че законите за авторското право не са в крак със скоростта, с която се развиват технологиите, когато става въпрос за отношенията между изкуството и технологията.

В свое изявление от компанията посочват, че изкуственият интелект се научава да създава изкуство по "полусходен" начин с този на хората. "Невронните мрежи се научават да разпознават специфични модели и връзки между изображенията заедно с техните текстови описания", казва говорител на компанията. "По този начин AI разработва мисловен модел, общите оперативни принципи "как да", които могат да бъдат широко прилагани в процеса на генериране на съдържание."

След като обучението приключи, изкуственият интелект не се позовава на оригиналните изображения, а прилага наученото за стиловете към новата задача, обясняват още от екипа на Lensa. Според тях по същия начин един човек би могъл да се самообучи на някои основни принципи на изобразителното изкуство, просто като наблюдава, изследва изображения и изучава техниките на различни художници.

"Следователно към този процес не могат да се прилагат свободно термини като "фалшификация", "кражба на произведения на изкуството" или "незаконна" употреба", категорични са от Lensa и отричат приложението да възпроизвежда творческите подписи на художниците, а просто "запомня детайлите", за да прилича повече на истинска картина.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg