И в кризата с боклука има изкуство

479
И в кризата с боклука има изкуство

Дванадесет хиляди пластмасови шишета с различна големина, отпадъци от дърво, метал, стъкло и други материали са подготвени за участниците в започващия в Силистра едноседмичен пленер за създаване на творби на приложното изкуство и монументалната пластика от отпадъчни материали. Това съобщи Йордан Ефремов - директор на регионалното депо за твърди битови отпадъци - един от организаторите на проявата заедно със Силистренската община, Художествената галерия и Агенцията за трансгранично сътрудничество и развитие "Дунавска Добруджа".

В пленера ще участват български и румънски художници. Творбите им ще бъдат подредени по пътя от Силистра за Добрич и в района на регионалното депо за твърди битови отпадъци. Ръководството на депото от миналата година организира още две прояви за популяризиране на дейността на предприятието - фестивал на хвърчилата и колокритериум.

Регионалното депо за твърди битови отпадъци е създадено по програма ИСПА. Използват се съвременни технологии за опазване чистотата на въздуха, почвата и подземните води. Депото разполага със собствена пречиствателна станция, която обработва инфилтратните води и след тяхното химическо и физическо третиране ги изпуска чрез канализационната система в Дунав.

Херметично опакованото старо сметище на Силистра се поддържа, инфилтратът се обработва, а отделеният сметищен газ метан се отвежда и изгаря в газовата инсталация. Въпреки въведените съвременни технологии вече се подготвят проекти за тяхното усъвършенстване. Разработва се и нова програма за управление на отпадъците.

Експлоатационният срок на депото е 25 години. Ако бъде построен завод за преработка на битови отпадъци, срокът на експлоатация може да бъде удължен, смятат специалистите. Предвидено е депото да бъде използвано от шест общини на Силистренска област, но засега това прави само Силистренската община. Отскоро проекти за използването на депото имат и Алфатарската и Кайнарджанската община.

Проблемът е в транспортните разходи. Но с въвеждането на електронно измерване на превозваните количества отпадъци тези разходи могат да бъдат намалени с около 30 на сто, смятат специалистите.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg