IBM: Квантовите процесори ще започнат да изместват конвенционалните

1534
IBM: Квантовите процесори ще започнат да изместват конвенционалните

© Pixabay

Американският технологичен гигант IBM обяви, че е разработил квантов процесор, който, според ръководството на компанията, може да измести конвенционалните микрочипове от много сегменти на пазара в следващите две години.

Процесорът Eagle има 127 кубита - свръхпроводници, които разполагат с много по-голяма производителност от компонентите на стандартните процесор и пренасят информацията в квантова форма.

Класическите компютърни компоненти работят с т. нар. "битове" информация, които могат да имат стойност или 1, или 0. Кубитите (от англ. "qubits") могат да бъдат и 1, и 0 едновременно.


В бъдеще квантовите процесори могат да станат много по-бързи от конвенционалните, но към момента основният проблем за масовото им налагане на пазара е по-сложното производство. Освен това, за да работят нормално, кубитите се нуждаят от криогенни фризери.

Новият квантов процесор на IBM се произвежда във фабриката на компанията в щата Ню Йорк. Компанията очаква да увеличи значително капацитета си за производство на кубити, като в същото време разработва и иновации, които да улеснят тяхното охлаждане и контрол при работа.

Обратно към корените: Технологичните гиганти разработват собствени чиповеНа фона на глобалния недостиг на чипове все повече технологични гиганти предпочитат да не разчитат на външни доставчици и планират производство на собствен хардуер


От IBM обявиха още, че през 2022 г. ще бъде представено следващото поколение квантови процесори Osprey с 433 кубита, а по-късно и Condor с 1121 кубита.

След тази фаза, според американската компания, ще бъде достигнат моментът, в който квантовите процесори вече ще могат реално да се конкурират с конвенционалните. Тяхното надмощие обаче няма да бъде постигнато изведнъж, смята вицепрезидентът на IBM Дарио Гил.

По думите му, в бъдеще част от компютърните системи ще използват квантови процесори, а други ще продължат да работят с конвенционални, в зависимост от задачите и работата, която трябва да вършат. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Добри
# 0
12:11 | 29 November 2021
НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ, ПРИТЕЖАВАНИ ОТ БЪЛГАРИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО на: защитно облекло, лекарства с доказана безопасност за пациента, храни, дрехи и обувки, електроника и софтуер, генератори за чиста свободна енергия, машини – 50 % НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ ! 80% съкращаване на бюрократичния апарат в следващите 5 години с преквалификация и пренасочване на кадрите в материалното производство ! БЪЛГАРИЯ ОТ БАНАНОВА ТЕРИТОРИЯ – В ХАРМОНИЧНО РАЗВИТА СТРАНА ! Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
Anna
# 1
14:11 | 17 November 2021
квантовите процесори поне в следващите 100г няма да изместят потребителските процесори първо ,поради фактора цена.Второ, поради фактора ,че изобщо не са квантови ,защото квантов процесор в градска среда не може да работи. И трето дори теоретично да смятат някакъв ъоркфлоу по бързо то той е силно специфичен и изисква такива кантовски,неосъществими условия за Сървъра ,че икономиески става по изгодно да си откриете собствена косическа програма отколкото да използвате квабнтови сървъри ,изискващи нейнтененс майка си и баща си само за охлаждането с теен Азот например.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg