Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти

1118
Икономика на знанието: Китай решава проблема с чиповете с местни таланти

© Pixabay

В стремежа си да запълни недостига на експертни знания в сферата на полупроводниците, който се задълбочава от ограниченията, наложени от САЩ по отношение на усъвършенстваните технологии, Китай увеличава усилията си за развитие на местни таланти. 
 
През последните пет години броят на записалите се за бакалавърски степени и следдипломни квалификации в това направление са нараснали рязко благодарение на нови програми в най-добрите университети, както и на бума на по-малките частни учебни заведения, насочени към практическото обучение на кадри, съобщава Reuters. 
 
Някои висшисти с дипломи по други специалности са привлечени в разрастващата се индустрия, тъй като стартовите заплати в сектора са се удвоили, обясняват от информационната агенция и цитират Клара Джао, експерт по материалознание, който сега работи в сектора за производство на чипове:  
 
"Перспективите пред индустрията за чипове са обещаващи, докато заетостта при софтуерните инженери вече не е толкова добра, колкото преди".   
 
Според Бяла книга, публикувана съвместно от Китайския център за развитие на ИТ индустрия, правителствен мозъчен тръст, и Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия (CSIA), Китай е изправен пред недостиг на около 200 000 работници в индустрията през тази година. 
 
Преодоляването на този дефицит става все по-важен фактор за Пекин, тъй като САЩ се стремят да изключат Китай от световните вериги за доставки, позовавайки се на опасения, че всички съвременни чипове, които страната произвежда, в крайна сметка ще бъдат използвани от нейната армия. 

Нидерландия спира износа на технологии за чипове към Китай Според министъра на търговията на страната Лизи Шрайнемахер ограниченията ще бъдат въведени преди лятото


“Китай трябва да даде приоритет на обучението на таланти дори пред търсенето на незабавни решения на проблемите с веригите за доставки”, коментира Лю Жунфан, член на Китайската академия на науките, в рамките на заседание на китайския парламент, цитиран от Reuters. 

Студенти и експерти обаче свидетелстват пред информационната агенция, че учебните програми в китайската образователна система не осигуряват практически опит в индустрията, какъвто предлагат по-напредналите учебни заведения в Тайван и САЩ. Проучване на китайската изследователска компания ICWise от 2022 г. потвърждава това - според него повече от 60% от студентите в специалности, свързани с полупроводниковата индустрия, завършват без реален стаж в тази област.  
 
В същото време водещият производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) е създал изследователски центрове в четири университета. 
 
Китайското решение  
 
Осъзнали този факт, китайските компании също започват да използват подобен подход. През 2021 г. най-голямата леярна за чипове в страната - Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), открива училище за интегрални схеми към Технологичния университет в Шънджън. 
 
Интересът на младежите към сферата също дава поводи за оптимизъм. По данни на университетите в страната броят на записалите се в магистърските програми, насочени към разработка и изграждането на чипове, в 10 водещи университета почти се е удвоил между 2018 и 2022 г. и достига 2893 студенти. 
 
В същото време, подчертавайки дисбаланса между търсенето и предлагането, средната годишна заплата за инженер на начално ниво в сектора се е удвоила от 2018 г. насам - от приблизително 200 000 юана (28 722,43 долара) до 400 000 юана, обяснява пред Reuters Ху Юнван, основател на базирана в Шанхай агенция за набиране на персонал. 
 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg