Ще запомним 2017 г. като най-успешна за имотния пазар от 10 години насам. От 2007-2008 г. не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който, освен в София, беше налице и в другите големи градове, и отчасти във ваканционния сегмент, а основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи.

Най-силен беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15 процента и средната достигна 1000 евро за квадратен метър, казва в свой анализ за Profit.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара и успокояване на темпа на нарастване на цените.

Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството.

Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето, и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%.

Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите.

Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи.

Имотният пазар през 2018 г.

Очакванията ни са, че 2018 г. ще бъде много подобна на изтичащата вече 2017 г. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите.

Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, като местното търсене ще продължава да бъде основна движеща сила.

В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот.

Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г.