3% скок на наемите в софийските молове за първото тримесечие

768
3% скок на наемите в софийските молове за първото тримесечие

© Pixabay

Първото тримесечие на 2023 г. отбеляза слаба наемна активност на пазара на индустриални имоти при ниски нива на незаети площи, продиктувани от нарастващите цени и ограниченото предлагане.

Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton, цитирани от БТА.

По отношение на предлагането обемът на завършените проекти достигна тригодишен връх от 87 000 кв. м, но малка част от новозавършените активи са предназначени за наем на свободния пазар. Запазва се тенденцията над три четвърти от новите логистични площи да са за собствено ползване.


Бизнес активността е довела до изчерпване на незаетите площи и делът им остана трайно нисък - 1,5% от общото предлагане.

"Промяната на основни икономически показатели в икономическа среда е фактор в развитието на пазара. Ръстът на наемните цени е причина наемателите да са по-предпазливи, а от друга страна промените в строителните разходи са причина инвеститорите да са внимателни в подготовката на плановете за развитие.

Съвкупността от всички фактори се очаква доведе до нова вълна на интерес към инвестиции в собствени площи", обобщи Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални и логистични площи" в Cushman&Wakefield Forton.

Към първото тримесечие на 2023 г. проектите в процес на изграждане в района на София остават над 350 000 кв. м. През периода са завършени три нови обекта с обща площ 47 000 кв. м.

При първокласните логистични площи бе отчетено ново покачване на наемните нива, като те вече достигат 5 евро/кв. м за помещения с площ над 10 000 кв. м.

Наемите за по-малки квадратури се повишиха с 8 на сто на тримесечна база до 5,40 евро/кв. м. Повишението се дължи главно липсата на свободни площи за отдаване под наем и нарастващите разходи за строителство на нови проекти.

Хибридният модел трайно се налага и променя пазара на офис площи в СофияПрекъсва връзката между ръст на бизнеса и наемането на нови площи

Сегментът на търговските площи продължава да се движи със сходна динамика спрямо изминалата 2022 г.

През първото тримесечие тенденцията за експанзия на ритейл парковете и дискаунт веригите се запазва, като в цялата страна през периода са завършени 9 000 кв. м нови обекти в ритейл паркове. Фактори като силния пазар на труда и стабилните нива на заетост подпомагат търсенето и продажбите на дребно и през 2023 г.

"Ритейл парковете се налагат като стандартна концепция за търговците на дребно и за тези, които се нуждаят от по-голяма площ, за да навлязат и в по-малките градове. И през тази година активно се разрастват дискаунт веригите и новите брандове в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи, както и спортните магазини и магазините за домашни любимци", коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

173% ръст в предлагането на имоти под наем у нас отчита ColliersЗначително увеличение на предлагането на жилища под наем на годишна база се наблюдава в държави от Централна и Източна Европа

Работещите ритейл паркове в страната към началото на 2023 г. са с обща площ от над 360 000 кв. м. В строеж са нови 240 000 кв. м, които се очаква да бъдат завършени през следващите две години. Тази година не се планира откриване или разширяване на нови молове.

И в този сегмент наемните нива отчитат ръст, като основно отразяват високото търсене и инфлационния натиск.

През първото тримесечие на годината наемите на площи в софийските молове отбелязват увеличение от 3 на сто и достигат 36 евро/кв. м за обект от 100 кв. м с добро местоположение.

При ритейл парковете също се наблюдава лек ръст на наемните нива, като те варират около 9-12 евро/кв. м в зависимост от местоположението.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg