4 начина да намалим енергопотреблението в сградите, използвайки Big Data

4680
4 начина да намалим енергопотреблението в сградите, използвайки Big Data

© АББ

Сценарий: Днес повече от половината население на света живее в градски райони и се очаква, че до 2050 г. над 2.5 милиарда души ще мигрират към градовете. На глобално ниво това е еквивалентно на изграждането на 30 града с размерите на Париж всяка година през следващите 30 години!

Очакванията са пазарът на интелигентни градове да нарасне с 20% само за 5 години, като предизвикателство за собствениците на сгради и градостроителите е да създадат все повече решения за енергийна ефективност, интегриращи възобновяеми енергийни източници, предоставяйки максимален комфорт на обитателите и потребителите на сгради.

При този сценарий потреблението на електроенергия в света ще се увеличи с 60% през следващите 20 години и близо 60% от това електричество ще се използва в сградите.


Решението: Трансформацията на сградите към по-интелигентни помага както на околната среда, така и на бизнеса. Собствениците на сгради ще могат да се възползват от намалени разходи за енергия чрез ограничено потребление, редуцирайки емисиите на CO 2 от сградата си.

Сградите на бъдещето ще разчитат все повече на системи за енергиен и асет мениджмънт, като използват дигитални решения, базирани на еднотипна архитектура и IoT устройства, свързани към специализирани мрежи и Cloud.

Но как, всъщност, използването Big Data ни помага да намалим потреблението на енергия в сградите?

Ако сте готови да инвестирате в иновативни дигитални решения за управление на енергията и активите, имаме четири съвета, които да ви помогнат да постигнете желания резултат:

1. Наблюдавайте потреблението на енергия във вашите сгради

Първо, идентифицирайте сградните системи, които използват най-много енергия. Всяка сграда има свой собствен профил на потребление на енергия, така че е лесно да прегледате и разберете колко енергия използва всяка система.

Например, в индустриалните сгради потреблението на енергия е свързано най-вече с промишлено оборудване и инфраструктури, свързани с производствените процеси. Наблюдавайки основните параметри, като пикова мощност и фактор на мощността, и анализирайки какъв тип енергия използват системите, вие ще разберете тяхното въздействие върху потреблението на енергия.

Следващата стъпка е да се приложат стратегии и алгоритми за управление и пестене на енергията. По време на фазата на мониторинг се събира и анализира информация от разнородни източници. Събраната информация под формата на Big Data ви дава неподозирани възможности и потенциал за обширен анализ и оптимизация.

2. Започнете да използвате система за енергиен мениджмънт

Този потенциал може да бъде разгърнат чрез използването на мощна софтуерна платформа, способна да съхранява и обработва голямо количество данни от електрическата система. Базирана на Big Data и различни алгоритми и модели, системата може да идентифицира къде да се направят спестяванията и позволява оптималното използване на енергия във Вашата сграда.

Собствениците на сгради, енергетиците и фасилити мениджърите ще могат лесно да проследяват и наблюдават енергийната система в сградата, благодарение на наличието на исторически данни и информация в реално време чрез различни дашбордове на своите мобилни устройства или настолни компютри.

Едно от най-големите предимства на тази система е възможността за лесно разширяване на обхвата й - от една умна сграда до няколко, например вериги магазини или клонове, предлагайки персонализирано решение според вашите нужди.

Интелигентните устройства, свързани към една обща облачна платформа, могат да предложат възможност за различни отчети и анализи на зоните, където има най-големи загуби на енергия в сградата.

3. Планирайте следващите си действия

Представете си екран на вашето приложение, който ви показва и предупреждава, когато даден компонент от вашата система ще се повреди. Или помислете за решение, което събира голямо количество данни, идващи от различни устройства от цялата ви система за електроразпределение, и ги преработва в прост изчерпателен изглед, позволяващ на вас или вашия мениджър да видите разходите за отделните сгради и да сравните техните резултати.

Системата също може да реши дали е необходима поддръжката или замяна на компоненти в сградата с най-високи разходи, за да увеличи ефективността и да фокусира вниманието ви върху нея.

„Свързаните устройства позволяват намаляване на оперативните разходи и потреблението на енергия с 30%.“

4. Възползвайте се от предимствата сега!

Използването на големи данни и облачно базирани услуги и платформи за наблюдение и управление на енергията в сгради е чудесна възможност за малките и средни предприятия да намалят оперативните си разходи. Също така, един-единствен облачно базиран интерфейс и система за събиране на данни осигуряват бързо възвръщане на инвестицията и осигуряват съответствие със стандартите за енергийна ефективност.

Неефективностите се забелязват лесно, загубите се свеждат до минимум, поддръжката на обектите се оптимизира от планирана до “по необходимост“, като намалява сметките за енергия и разходите за поддръжка с до 20%.

Искате ли и вие оптимално да използвате енергията във вашата сграда и да намалите разходите, отговаряйки на световните стандарти за енергийна ефективност? Hаучете повече за дигиталното решение на АББ за енергиен и асет мениджмънт.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg