6500 интернет потребители вече са собственици на замък.

„Приятелите“ на замъка La Mothe-Chandeniers от асоциацията „Осинови замък“ и платформата за споделено финансиране Dartagnans си дадоха 80 дни, за да съберат 500 000 евро с оглед закупуването му.

Миналия петък целта е била постигната, съобщава френският вестник Le Parisien.

“Готово! La Mothe-Chandeniers беше купен на 1 декември“, съобщи Ромен Дьолом, съосновател на сайта Dartagnans, специализиран в спасяването и опазването на културно наследство.

Заобиколени от води, осеяни с кули и потънали в зеленина, руините на замъка в област Троа-Мутие бяха закупени под формата на акционерно дружество.

„Това е нечувано в историята на световното културно наследство“, казва Дьолом. Създаденият механизъм за финасиране е позволил на всеки човек, дарил поне 51 евро, да стане акционер и следователно съсобственик на замъка от XIII век, който бил в опасност от разрушаване.

Граждани от 45 националности участвали в закупуването на замъка. „Дарителите-инвеститори“ ще получат ключовете на двореца през януари догодина.

Още от началото на следващата година те ще могат да следят и да участват активно в процеса по рехабилитация на Mothe-Chandeniers чрез платформа за споделено финансиране, която ще му бъде напълно посветена.

На 1 декември тази година, 24 дни преди края на събирането на средства в интернет за закупуване на руините, 6500 интернет потребители са дали своя принос за достигане на сумата до 500 000 евро.

„Това стана с участието на граждани от 45 страни: бразилци, американци, италианци, французи, японци, австралийци, германци“, подчертава съоснователят на сайта.

„Това обаче е само началото, целта е след време да достигнем общо един милион евро“, посочват от сайта Dartagnans.

Парите ще бъдат използвани за покриване на финансовите разходи, свързани с покупката, различните архитектурни експертизи и работата по осигуряване безопасността на мястотото, планирани за пролетта на 2018 г.

Статутът на съсобственици ще предостави на акционерите възможността да посетят първи замъка през 2018 г.

Настоящата сграда датира от началото на 19-и век, но историята му е много по-стара. Замъкът се споменава още от XIII век под името La Mothe de Bauçay.

През XV век сградата преминава под управлението на известното семейство Рошешуар. Той е опустошен по време на Френската революция, след това възстановен през 1932 г.