А. Андонов: Инвестициите в производство дърпат имотния пазар

2975
А. Андонов: Инвестициите в производство дърпат имотния пазар

За втора поредна година в Пловдив ръстът на цените на жилищните имоти е най-голям за цялата страна. През 2017 г. ръстът е бил 12% спрямо 2016 г., докато през миналата година е 9.6%, заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, по време на панел Недвижими имоти от форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg

Средно за страната покачването на цените е 5.5%.

Тъй като като Пловдив се развива икономически много добре, това доведе до развитие и на жилищния сектор.


За разлика от Пловдив, най-нисък е ръстът на цените в Русе, където икономиката не се развива така бурно както в Пловдив, посочи още Андонов.

От градовете с над 120 000 души население най-добре се развива Пловдив, най-зле Русе. Бургас, Варна и Стара Загора, общо взето, са на средното ниво за страната.

Когато излезем извън тези областни центрове, има райони в страната, където през 2018 г. станахме свидетели на процеси, които задвижиха до някаква степен местната икономика и до някаква степен търсенето на имоти.

Такива примери са градове, като Шумен, Кърджали и Хасково. Причината отново са инвестиции в производство, които повличат след себе си хора, които искат да живеят там и да работят, заяви Андонов.

Има много големи части от страната, където икономическия живот е полузамрял или го чакаме в бъдещето, а оттам следва и всичко останало, съответно и жилищният сектор е почти в точката на замръзване.

По отношение на доходността от наеми при имотите, които са закупени в периода до 2006 г. и след това - от 2012 до 2017 г., тя расте.

Доходността при имотите, които тепърва ще се закупуват с цел инвестиция и отдаване под наем, в общи линии пада, уточни експертът.

Най-голямо търсене на жилища под наем има за малки жилища, подходящи за сам човек или за двойка. В България няма твърде голямо предлагане на този тип жилища, при които доходността е най-висока. 

Търсенето на такива жилища е на цена между 300 и 400 лв., а предлагането е по-високо. Фактически там доходността е най-висока, добави Андонов.

Инвестициите в имот се правят при необходимост. Ние съветваме клиентите да купуват в квартали, които са с много добра инфраструктура.

Тази година може би ще е последния влак за хората, които се замислят дали е време да се освободят от старото си жилище, да продадат на относително добри пазарни цени и да закупят на относително сходни цени нов имот строен с нови технологии.

Това е така защото в последните поне три години търсенето на жилищни имоти в цялата страна и в големите градове изпреварваше предлагането. От миналата година вече има индикации, че тази година тенденцията започва да се променя. Новите строежи, които са започнати през миналата година и през тази година ще осигурят възможност на тези от нас, които искат да купят готово жилище във вече нови завършени сгради.

Миналата и тази година в София и в големите градове започват множество големи проекти в жилищния сегмент които се забавиха последните години. Досега бяхме свидетели основно на строителството на малки сгради. Сега на пазара излизат големите проекти и големите инвеститори.

Това ще доведе възможност купувачът да избира между нови, качествено построени, добре обмислени и планирани жилища, завърши Андонов.  
 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg