А. Андонов: Инвестициите в производство дърпат имотния пазар

2443
А. Андонов: Инвестициите в производство дърпат имотния пазар

За втора поредна година в Пловдив ръстът на цените на жилищните имоти е най-голям за цялата страна. През 2017 г. ръстът е бил 12% спрямо 2016 г., докато през миналата година е 9.6%, заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, по време на панел Недвижими имоти от форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg

Средно за страната покачването на цените е 5.5%.

Тъй като като Пловдив се развива икономически много добре, това доведе до развитие и на жилищния сектор.

За разлика от Пловдив, най-нисък е ръстът на цените в Русе, където икономиката не се развива така бурно както в Пловдив, посочи още Андонов.

От градовете с над 120 000 души население най-добре се развива Пловдив, най-зле Русе. Бургас, Варна и Стара Загора, общо взето, са на средното ниво за страната.

Когато излезем извън тези областни центрове, има райони в страната, където през 2018 г. станахме свидетели на процеси, които задвижиха до някаква степен местната икономика и до някаква степен търсенето на имоти.

Такива примери са градове, като Шумен, Кърджали и Хасково. Причината отново са инвестиции в производство, които повличат след себе си хора, които искат да живеят там и да работят, заяви Андонов.

Има много големи части от страната, където икономическия живот е полузамрял или го чакаме в бъдещето, а оттам следва и всичко останало, съответно и жилищният сектор е почти в точката на замръзване.

По отношение на доходността от наеми при имотите, които са закупени в периода до 2006 г. и след това - от 2012 до 2017 г., тя расте.

Доходността при имотите, които тепърва ще се закупуват с цел инвестиция и отдаване под наем, в общи линии пада, уточни експертът.

Най-голямо търсене на жилища под наем има за малки жилища, подходящи за сам човек или за двойка. В България няма твърде голямо предлагане на този тип жилища, при които доходността е най-висока. 

Търсенето на такива жилища е на цена между 300 и 400 лв., а предлагането е по-високо. Фактически там доходността е най-висока, добави Андонов.

Инвестициите в имот се правят при необходимост. Ние съветваме клиентите да купуват в квартали, които са с много добра инфраструктура.

Тази година може би ще е последния влак за хората, които се замислят дали е време да се освободят от старото си жилище, да продадат на относително добри пазарни цени и да закупят на относително сходни цени нов имот строен с нови технологии.

Това е така защото в последните поне три години търсенето на жилищни имоти в цялата страна и в големите градове изпреварваше предлагането. От миналата година вече има индикации, че тази година тенденцията започва да се променя. Новите строежи, които са започнати през миналата година и през тази година ще осигурят възможност на тези от нас, които искат да купят готово жилище във вече нови завършени сгради.

Миналата и тази година в София и в големите градове започват множество големи проекти в жилищния сегмент които се забавиха последните години. Досега бяхме свидетели основно на строителството на малки сгради. Сега на пазара излизат големите проекти и големите инвеститори.

Това ще доведе възможност купувачът да избира между нови, качествено построени, добре обмислени и планирани жилища, завърши Андонов.  
 

Всичко по темата Шумът на парите 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...