Адрес: Имотите винаги поскъпват в дългосрочен план

6874
Адрес: Имотите винаги поскъпват в дългосрочен план

© Profit.bg

В първите няколко седмици имаше абсолютен ступор на хората, нямаше купувачи. Те намаляха до само 20%, докато продавачите бяха доста повече от купувачите.

В следващите няколко седмици купувачите се увеличаваха, като това бе особено видно след третата седмица от обявяването на извънредното положение у нас.

Купувачите са възстановени на 99% в началото на юни. Специфичното за месец май е, че продавачите са равни на купувачите.


Това заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти, по време на 11-ото издание на Шумът на парите. Тя взе участие в имотния панел на финансовия форум.

„Имотите в момента са най-достъпни за последните 15 години“, каза още Тенекеджиева.

„Това, което се случи преди COVID-19, бе, че в София 60% от клиентите купуваха имоти с ипотечен кредит. Този процент извън София бе 50", допълни още тя.

Преди години вноската на хората, купуващи с кредит, бе по-голяма от 50% от доходите им. В момента достъпността на имотите спрямо доходите е добра, като лихвите по ипотечните кредити са на рекордно ниски нива.

"В момента 70% от купувачите на пазара търсят имот за собствени нужди. Тези хора не се интересуват от това какви ще са цените на имотите след 5 г., тъй като те искат да разрешат своя жилищен проблем сега", смята Тенекеджиева.Изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти е на мнение, че след COVID-19 част от купувачите започнаха да се оглеждат за покупки и извън големите градове, където цените са доста по-ниски.

„Пазарът на недвижими имоти се определя от купувачите и продавачите – тяхното съотношение и поведението на банките. Т.е. какви са лихвените проценти и колко са достъпни имотите към дадения момент. За момента се намираме в една благоприятна обстановка, в която банките по никакъв начин не повишиха своите лихвени проценти. Завишени бяха част от изискванията.

Имотите винаги поскъпват в дългосрочен план – 10, 20 или 30 години. Българите сме консервативни и обичаме да инвестираме парите си в имоти.

„Нагласата на купувачите днес е да похарчат по-малко пари за имот, но те продължават да имат същите очаквания за качеството на купуваното жилище", каза още Тенекеджиева. 

 
Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2020

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg