Американците масово рефинансират ипотечните си заеми

616
Американците масово рефинансират ипотечните си заеми

© Pixabay

След като регистрираха няколко поредни рекордно ниски стойности през 2020 г., лихвите по ипотеките в Съединените щати отчетоха леко повишение в началото на новата година.

В резултат на това много от хората, изплащащи жилищни заеми, побързаха да ги рефинансират, притеснявайки се, че ще пропуснат удобния момент и че лихвите ще започнат да растат, пише CNBC.

Подадените заявления за рефинансиране на съществуващи ипотеки регистрират рязко повишение от 20% през последната седмица спрямо предходната. Това показват данните на американската Асоциация на ипотечните кредитори.


Това е най-високата стойност на новите заявки от март 2020 г. насам, като на годишна база ръстът е почти двоен.

Средният лихвен процент по фиксираните 30-годишни ипотеки се повишава от 2.86% на 2.88% през последната седмица. Той е с близо един процентен пункт по-висок, в сравнение със същия период на 2020 г.

"Бумът на рефинансирането, който се наблюдава в първата пълна работна седмица за 2021 г., доведе до рязко повишение на договорените ипотеки. Очакванията за нови финансови стимули от страна на новата адмистрация в Белия дом, както и оптимизмът, свързан с масовата ваксинация срещу COVID-19, също допринасят за растежа", смята вицепрезидентът на ипотечната асоциация Джоел Кан.

Ипотечните кредити за покупка на ново жилище пък бележат ръст от 8% на седмична и малко над 10% на годишна база. Те не се влияят в толкова голяма степен от седмичните изменения на лихвите, колкото рефинансиранията.

Търсенето на жилища в САЩ остава силно, но ръстът в продажбите е по-нисък, в сравнение с предходните шест месеца, главно заради високите цени и ограниченото предлагане.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg