10% ръст в средния размер на ипотечните кредити

2398
10% ръст в средния размер на ипотечните кредити

С около 10% е повишението в средния размер на изтеглените ипотечни кредити през май. Ръстът се дължи преди всичко на раздвижване в луксозния сегмент.

В същото време активизиране се забелязва и в запитванията за потребителски кредити. Това се посочва в анализите на Кредит Център и Creditpoint.bg за изтеклия месец.

„През май станахме свидетели на активност на пазара на ипотечни кредити, сходна с тази от предходния април”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg.


„Покачването с 10% е резултат от раздвижване в луксозния сегмент. Сделките с имоти във високия ценови клас бяха сред най-силно засегнатите от кризата. Още от началото на 2012 година обаче този сегмент започна възстановяване, като изпревари много от останалите имотни сектори.

Първите месеци на 2013 г. продължиха тази тенденция, което доведе и до покачване на стойността на част от изтеглените кредити”, допълва Тошев.

По думите му, активизирането на сделките за луксозни къщи и апартаменти са предизвикали и 3% ръст на заемите над 90 000 евро през май. Последният пролетен месец не ни направи свидетели на други по-сериозни промени на пазара на ипотечно кредитиране, посочват още от Кредит Център.

Лихвите по ипотечни кредити у нас сред най-високите в Европа

Лихвените нива се запазват стабилни, без съществена промяна остават и предпочитаните срокове за погасяване на ипотечните заеми. Известно покачване се наблюдава при броя на кредитополучателите от най-ниската и най-високата възрастова група.

По данни на Creditpoint.bg, с около 12% е нараснал броят на запитванията за потребителски кредити. Причините за възстановяването на интереса към този тип заеми вероятно са сезонни.

Май е месецът, в който хората са в разгара на ремонтни дейности в домовете си, а по различни причини предварителното планиране на разходите за това често се разминава с финалната сметка.

Други дейности, като ремонт или покупка на автомобил, смяна на обзавеждане и разходи за обучение в чужбина, също са сред мотивите на част от потребителите да прибегнат до потребителски заем, коментират още от Creditpoint.bg.

Прогнозата на експертите от Кредит Център и Creditpoint.bg за следващите месеци е за запазване на тенденцията на понижение на лихвите и по-голяма активност по отношение на търсенето на потребителки кредити.

Ипотечното кредитиране ще се запази като обеми от последните няколко месеца. Политическите събития могат да повлияят на пазара на имоти и жилищно кредитиране, ако се премине към по-дългосрочна политическа нестабилност.

Средният размер на ипотечните кредити, изтеглени през май, е равен на 35 650 евро. Съотношението между европейската и българската валута е 57 на сто в полза на лева, посочват от Кредит Център.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg