Изтеклата вече 2008 г. се очерта като една от най-динамичните за пазара на ипотечни кредити. Тя може да бъде определена като годината на противоположностите - от регистриране на кредитни рекорди до свиване на кредитния пазар и промяна в цялостния механизъм на работа в сферата, коментират от КредитЦентър.

Годината стартира изключително силно. Средният размер на кредита достигна 46 800 евро за страната и 61 545 евро за София, като увеличението за януари беше над 20% спрямо предходния декември.

Причината бе в натовареността на службата по вписвания през предходния декември и отлагането на голяма част от сделките. През февруари запитванията за кредити намаляха с 20% спрямо последното тримесечие на 2007 г.

Тогава стартира и повишението на лихвените проценти - тенденция, белязала цялата 2008 г. Поради ръста на месечните вноски през месец март се заговори за алтернативни възможности - предоговаряне и рефинансиране.

През април предоговарянето набра скорост и популярност, като все повече хора се възползваха от възможността да преподпишат с банките при нови условия. Пазарът навлезе във фаза на забавяне, като част от потребителите започнаха да отлагат своите покупки, да ги обмислят по-дълго и обстойно. Месеците май и юни донесоха добрите новини за кредитния пазар.

Лихвените нива се успокоиха, а потребителите станаха по-активни. Ръстът на средния размер на кредитите за май достигна до 46 315 евро. Обемите нараснаха, броят сделки също. През летните месеци ипотечният пазар се активизира. През юли консултантите на КредитЦентър отбелязаха поредния рекорд за 2008 г. Средният размер на изтеглените кредити за страната за първи път премина границата от 50 хиляди евро и стана 50 376 евро.

Беше отбелязан още един рекорд - ипотечен кредит на физическо лице за 500 000 евро. Вълната на повишение на лихвените нива от началото на месеца за първи път не повлия на поведението на потребителите и процентът на отказалите се след първоначално одобрение спадна двойно - от 18 на 9%.

За първи път се появиха и клиенти, търсещи анализ, сравняващ финансовата изгода от покупка на жилище спрямо живеенето под наем. Те търсеха по-изгодното решение. Към момента обаче предимствата от притежаването на собствен дом надделяваха и потребители избираха теглене на кредит. За разлика от силния юли, август отбеляза затишие. В резултат на все по-развихрящата се световна финансова криза, голям процент от клиентите станаха предпазливи.

През месец август 74% от кредитите бяха отпуснати за покупка на тухлени апартаменти, 20% за панелни жилища и 6% за имоти с друга конструкция. С края на лятото активността на кредитния пазар намаля.

Септември също мина под знака на задълбочилата се световна финансова криза. Купувачите на имоти се насочиха към по-малките и евтини жилища, като в същото време започнаха да осигуряват все по-голям процент от необходимата сума със собствени средства. В резултат намаляха обемите на отпусканите кредити. Тази тенденция продължи до края на годината и секторът отчете спад.