След откриването на най-новия аутлет в София на булевард „Цариградско шосе" само преди седмица, тази седмица софиянци се радваха на старта на най-новия и най-голям търговски център у нас - Serdika Center.

Интересното за новия МОЛ е, че с 210-те магазина, разположени на 51 000 кв. м търговска площ, той е по-голям от двата функциониращи към момента търговски центъра в столицата - Мол София и Сити Център София, чиято сумарно площ е 42 500 кв. м.

Другият интересен факт е, че стартът на проекта е само три седмици, след като отвори врати и най-големият мол в Румъния (Sun Plaza, 80 000 кв. м търговски площи и инвестиция от 200 млн. евро) ECE Projectmanagement завърши и проекта си у нас - Serdika Center.

И макар да е най-голям в страната и да сме в период на криза, само три са неотдадените към момента в магазини в мола, обясниха по-рано от дружеството, занимаващо се с мениджмънта на мола.

Това, което ни направи впечатление обаче, докато се разхождахме из иначе пълния на пръв поглед търговски център, бе фактът, че повечето магазини стояха празнично празни, а посетителите, като че ли не смееха да влязат в тях и да ги разгледат.

Другото нещо, което ни направи впечатление е, че повечето магазини не си бяха направили труда да обявят намаления и промоции за деня на откриването, а голяма част от тях все още не бяха отворили своите врати за посетителите.

И като сме на вълна молове, най-вече нови, няма как да не споменем, че скоро най-новият рекордьор по търговска площ ще бъде изместен от лидерската позиция. Тя ще бъда заета от The Mall (познат още като Карфур Цариградско шосе), който ще разполага с 66 000 кв. м отдаваеми площи.

По данни на Colliers до края на 2010 г. у нас ще отворят врати нови 10 търговски центъра, а въпросът, който се върти в главите на мениджърите на търговските центрове е "Ще има ли достатъчно купувачи във всички тях?"