61.4% от хората биха си купили ново строителство

2153
61.4% от хората биха си купили ново строителство

Криза е. Особено явно се усеща тя в сектора на недвижимите имоти, където броят на сключваните сделки е сведен до минимум, въпреки спада в цените на имотите. И все пак, ако хората тръгнат да си купуват имот, то те биха предпочели ново строителство.

Този отговор са дали 61.43% от участвалите близо 730 души в онлайн анкета, проведена от Profit.bg. Останалите 38.57% са отдали своя глас в полза на старото строителство.

Нека разгледаме какви са лошите и добрите страни на двата типа имоти. Ново или старо?

Бумът в сектора на недвижимите имоти само преди три години доведе до абсурдната ситуация, цените на старото строителство, да се изравнят, а понякога дори да превишават тези на новото.

Това, може да се каже, че неутрализира до голяма степен конкурентните предимства на този тип строителство и натежава при избора на купувачите.

До голяма степен тежест за избор на „старо строителство" пък оказва и „лошата слава" на строителните предприемачи и схващането за „некачествено ново строителство", което не отговаря на приетите стандарти.

Влошената външна среда обаче, както и силната конкуренция между предприемачите, сериозно промениха средата в сектора на недвижимите имоти (предимно в положителна посока). На последните им стана ясно, че за да продават построените от тях жилища в силно конкурентна среда и на исканите от тях цени, ще трябва значително да повишат качеството, дори и с цената на свиване на маржина на печалбата си, който често достигаше трицифрени стойности.

Притеснения за незавършване на сгради или фалит сред предприемачите, както и за измами, също караха хората да предпочитат „доказаното" старо строителство, което може да се ползва веднага след придобиването му.

Други фактори, които караха купувачите да избират старите имоти, са изградената инфраструктура, добрата комуникация, наличието на удобен транспорт и др.

Промяната на потребителските изисквания са в посока на повишено качество на строителството, като купувачите имат все по-голям избор.

В тази насока можем да кажем, че в настоящите условия на пазара, при значително предлагане (включително и спекулативно) и при текущите нива на цените на ново и старо строителство (които все още са изключително близки), то определено, качественото ново строителство от предприемачи с добро име често е предпочитано от купувачите.

Тенденция на нарастване на предлагане на старото строителство и особено в частта му на панелни жилища в не най-добрите квартали на София, доказват до голяма степен това.

В заключение може да се каже, че ново или старо строителство зависи от личните предпочитания и възможности, но като тенденция, най-вероятно ще се очертае забавяне на ръста на цените на имотите (като не изключваме и спад), с по-голяма тежест на старото строителство.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kpacu
# 0
01:04 | 5 April 2010
Не бих дал и Е400 за ново строителство било то и в най-елитня квартал. Панелите ще надживеят новото строителство. Материалите с които се строи се некачествени освен това се и пести от тях. масово се строят сгради на по 10 етажа които нямат трегери, да не говорим за носещи стени. При едно земетресение ще се повтори случилото се в Турция на 100%. Бетонът с които се строи се рони все едно е вар. Няма никакъв качествен контрол и си е направо опасно да се живее в тези сгради.
Споко с прогнозите
# 1
16:03 | 30 March 2010
Вече се КУПУВА здраво , Банките Кредитират а такива като теб имат винаги място във форумите ;)
:-)
# 2
15:03 | 30 March 2010
100 % БИХА си купили ново . Въпросът е щЕ могат ли са си го позволят и на каква цена . Апартаментите и сградите ви не струват не повече от 500 лева на квадрат .Който купува имоти с цел спекулация и вижда растех в сектора може спокойно да си зарови парите в двора с същият успех .КРАЙ НА ГЛУПОСТИТЕ .ИМОТНИЯТ ВИ пазар е НУла . ниско качество и показатели за стоителство лоша инфраструктура около постройките никакви комунални услуги Връзката междъ цени и реално какво получаваш е направо много далечна Банки държат хиляди несъбираеми апартаменти и имоти в портфейлите си и никога повтарвям никога НЯМА ДА ВЗЕМАТ ЦЕНИТЕ НА КОИТО СА РАЗДАВАЛИ КРЕДИТИ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ НЕ СЕ ВЯРВА НА 3 МАЛОУМНИ ЕКСПЕРТА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КОИТО СА КАЗАЛИ ЧЕ НЕЩО СТРУВА ТОЛКОВА . сТРУВА ТОЛКОВА КОЛКОТО Е ГОТОВ ДА ДАДЕ КУПУВАЧА а ТЕ В МОМЕНТА НЕ СА ГОТОВИ ДА ДАДАТ и СТОТИНКА ЗА ИМОТИТЕ ВИ ЗАЩОТО ИНВЕСТИЦИОННАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗА ГОЛЯМА ИЗМАМА И СПЕКУЛАТИВНИ ИНТЕРЕСИ НА ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ КОИТО СЕ УВЕТИХА ЧЕ ДИНАМИКАТА Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА И ЗАТОВА СЛЕДВАЩИТЕ 5 ГОДИНИ ОЧАКВАЙТЕ ШОК И УЖАС ВИСОКА БЕЗРАБОТИЦА И НАВОДНЯВАНЕ НА ПАЗАРА С ЕВТИНИ ИМОТНИ КУТИЙКИ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg