Адрес: Предлагането на имоти превишава с 50% търсенето

1402
Адрес: Предлагането на имоти превишава с 50% търсенето

"Години наред големият ръст на цените бе основата за движението на пазара нагоре. Днес на пазара ситуацията не е такава", заяви на пресконференция Катя Ценова - управляващ съдружник и изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти".

Предлагането превишава търсенето с 50% за последните два месеца, което може да доведе и до корекция в цените. За първото полугодие цените на имотите, по данни на реалните сделки на агенцията, са се повишили с 17% в страната до средно 913 евро за кв. м.

През последните седмици излязоха противоречиви изказвания относно пазара на недвижими имоти, което е поредното доказателство, че нещо ново и необичайно се случва.

Рекорден ръст отбелязват цените в Русе с 26% за полугодието, в сравнение с второто шестмесечие на миналата година. Средната цена в града е 713 евро за първите шест месеца. Икономическият ръст, предизвикан от румънските туристи, както и активното строителство на търговски центрове, е сред причините за ускореното повишение.

В София средната цена на повишение на имотите е 21%. Тя е била 903 евро за кв. м. Пловдив е втори по ръст, следван от Велико Търново.

Най-евтини са имотите в Ямбол с 402 евро за кв. м, като ръстът възлиза на 19%. Най-малко повишение са регистрирали цените в Сандански и Сливен с 4%.

Най-търсени за първото полугодие продължават да са двустайните апартаменти, като всяка втора сделка на агенцията е била свързана с този вид жилища.

През март и април, под влиянието на инфлацията и повишените лихвени проценти на банките, продавачите са започнали да покачват цените, което се отрази и на значителното им повишение за полугодието.

Скоро обаче купувачите отказаха да купуват и са се получили така наречените "пределни цени". В квартали като Младост повишението е 25%, Студентски град 23% и Люлин с 21%. Сделките се сключват по-трудно с по-голям брой огледи и при наличието на по-голяма добавена стойност.

Тенденцията се засилва от спада в покупката на имоти с цел инвестиция и ръст на предлаганите имоти със спекулативна цена. Според част от собствениците им цените вече са стигнали своите пределни нива.

В големите градове най-търсени остават новото строителство и панелните жилища. Панелките са най-евтини. Разликата между тухлените и панелните жилища в София възлиза на около 35%.

През последните два месеца пазарът се активизира, като по-сериозна е разликата между продава и купува на двустайните апартаменти.

С повишаването на цените старите тухлени жилища остават по-достъпни за купувачите, а интересът към тях се повишава. При липса на пазар на търсения тип имот купувачите прибягват дори до отлагане на покупката. Това явление се очаква да е по-често срещано до края на годината.

Продавачи, купувачи и инвеститори търсят все по-често консултации. С развитието на пазара и етапа, в който се намира страната, това ще се задълбочава.

Не стихва интересът към строителните терени. Ипотечната криза, засегнала европейски страни, даде възможност и доведе у нас инвеститори с ресурси и опит. Това доведе до значителен ръст на броя на мащабни проекти, които са на път да отстранят по-малки компании с недостатъчно инвестиране. Все по-често се обявяват готови проекти за инвеститори.

Очакванията са неспокойният пазар да се успокои през лятото. Вече е факт: ръстът сериозно ще се забави, като в някои сектори ще има и спад. Покачването за годината се очаква да е в граници между 10 и 15%. Все по-силно влияние ще има и затрудненото банково финансиране.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg