АИАП: Висока активност в гражданското строителството

1244
АИАП: Висока активност в гражданското строителството

„Когато се говори за очакваната структура на инвестициите през настоящата година, трябва да се предвидят действията на основните фактори, които оказват влияние при вземането на инвестиционни решения. Сред тях са настоящата и очакваната възвръщаемост от инвестициите, търсенето на продукцията, необходимостта да бъдат спазени регулациите на ЕС по отношение на безопасността на труда, постигане на определено качество и минимално ниво на екологични стандарти.“

Това посочиха от Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерство на финансите, на поставения от Profit.bg въпрос - „В кои сектори на българската икономика очаквате да се насочат до голяма степен инвестициите през 2008 г.?“

Оттам уведомиха, че през последните години се наблюдава устойчив и висок растеж на печалбите на фирмите в почти всички отрасли на икономиката, което е в основата на високата инвестиционна активност в страната. За това свидетелстват няколко показателя. Сред тях са по-бързото нарастване на опериращия излишък от доходната сметка на БВП спрямо добавената стойност, доброто изпълнение на приходите от корпоративен данък в държавния бюджет, отчетите на публичните компании на фондовата борса и др.

Според АИАП подобряването на благосъстоянието поради реалния ръст на доходите, увеличаващата се заетост, както и подобрения достъп до кредитни ресурси обуславя устойчивия растеж на потребление в страната, което обяснява и увеличаващия се пазар на редица стоки и услуги.

„Това доведе и до промяна на структурата на потребление. Повишава се дела на потребените услуги и стоки за дълготрайна употреба, за сметка на хранителните стоки,“ анализираха от ведомството - „Това, както и относително по-слабото развитие на определени сектори в икономиката, може да обясни по-високото ниво на инвестициите в услугите спрямо индустрията през последните години.“

Според тях през последните години комбинацията от тези фактори е стимулирала растежа най-вече в отрасли като хотели и ресторанти, финансово посредничество, операции с недвижими имоти и бизнес услуги, търговия, строителство.

Постигането на определени стандарти за качество, безопасност и екостандарти от фирмите в индустриалния и енергиен сектор предимно се отразява върху капиталовите разходи на компаниите. Ефектът от това е с еднократно въздействие и през следващите години ще бъде с все по-малко значение за общата инвестиционна активност в страната, смятат от агенцията.

„През настоящата година се очаква да продължи високата инвестиционна активност в строителството. С по-голямо значение ще бъде гражданското строителство поради продължаването и започването на мащабни инфраструктурни проекти - магистралите Тракия, Хемус, Рила, Люлин, както и Дунав мост и др.“, прогнозираха за Profit.bg от АИАП.

Оттам допълниха, че върху растежа на инвестициите в този отрасъл ще се отрази и стартирането на газопроводите и нефтопроводите, минаващи през територията на страната.

След строителството от агенцията добавиха, че с висок принос ще бъде и енергетиката и то не само от гледна точка на постигане на екостандарти, но и разширяване на производствен капацитет. Става дума за строеж на две топлоцентрали в Марица Изток, развитие на алтернативни енергийни мощности (има проекти за ВЕЦ и вятърни генератори) и на по-късен етап строителството на ядрената централа в Белене.

Според прогнозите преработващата промишленост се очаква да запази дела си в общите инвестиции поради предвижданите големи инвестиционни проекти в нефтопреработвателната промишленост и металургията.

Отрасълът „операции с недвижими имоти и бизнес услуги“ също ще продължи да привлича инвестиции, но ако през предходни години основната тежест бе жилищното строителство, то през настоящата и следващите години се очаква водещо значение за инвестициите в отрасъла да има изграждането на бизнес обекти.

Не трябва да се омаловажава влиянието на бизнес услугите, които ще запазят динамиката си на растеж и съответно ще продължат да привличат капитали. Тук се включват ИКТ дейности, счетоводни дейности, реклама, правни услуги и т. н., допълниха от Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg