Американските инвестиции в Европа - символични

799
Американските инвестиции в Европа - символични

Едно от най-значителните изменения на пазара на търговски площи в Европа през последните две години е отдръпването на щатските инвеститори, сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis.

Причината е кредитната криза и затрудненията, които се усещат на щатския пазар и правят американските инвеститори все по-малко склонни да излизат на европейските пазари.

Преди две години щатските инвеститори са били най-големите на сегмента на търговски имоти на „стария континент", осъществили транзакции на стойност над 20 млрд. долара през първата половина на 2007 г.

За сравнение, през първата половина на настоящата година американското присъствие е почти символично, като възлиза на едва 400 млн. долара.

Изтеглянето на американците от пазара обаче, все още не се е отразило в посока на значителни продажби на инвестиционни портфейли.

Продажбите им в размер на 700 млн. долара за посочения период обаче, превишават тези на покупките, което прави американските инвеститори „нетни продавачи", за пръв път от няколко години насам.

Пазарът, на който изтеглянето е имало най-голямо въздействие е бил - немският. За периода между 2006 и 2009 година, американските инвестиции в най-голямата европейска страна са били близо половината от общите в размер на 36 млрд. евро.

Други атрактивни дестинации са били още Великобритания и Франция, като към тях, заедно с Германия, са били насочени 84% от общите инвестиции.

Специалистите коментират обаче, че американските инвеститори отсъстват не само от европейските пазари, но и от щатските, като това най-вероятно ще се промени едва при трайно отшумяване на кризата.

На този етап вече има известни признаци за съживяване, свидетелстващи, че инвестициите към Европа могат да потекат отново.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg