Анализатори очакват поскъпване с 10-15% на жилищните имоти през 2008 г.

1259
Анализатори очакват поскъпване с 10-15% на жилищните имоти през 2008 г.

Поскъпване с 10-15% на жилищните имоти през 2008 г. очакват анализаторите на този пазар. Според проучване на Arco Real Estate последните две години бяха много успешни за отрасъла и тази тенденция ще се запази през 2008 г.

Приемането на България в ЕС, добрите икономически перспективи, благоприятното географско местоположение и миграционните процеси в страната са сред първостепенните фактори, влияещи на пазара на недвижимите имоти през последната година, сочат от агенцията.

По техни данни през 2007 г. се сключиха 325 385 сделки за продажба на недвижими имоти, което надхвърля с 4% отчетените през 2006 г. рекорден брой сделки. Най-голям брой продажби са регистрирани в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Несебър и Русе.

За 2008 г. се очаква броят на сключените сделки да се запази на това ниво, а паричният обем на продажбите да нарасне.

Интензивното строителство в София, Варна, Бургас и Пловдив разширява предлагането и възможностите на купувачите. Част от инвестициите ще се насочат и към следващите по големина градове като Русе, Видин, Велико Търново, Стара Загора, където пазарът е с по-голям потенциал.

Интересът към комплексите от затворен тип ще продължава да е много висок и през 2008 г. Анализаторите очакват поскъпване от 10-15% на жилищните имоти през 2008 г.

За масово предлаганите продукти цените няма да претърпят съществени изменения, защото доходите на населението не нарастват с високи темпове, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява. За луксозните имоти се прогнозира умерен ръст тази година. В някои части от планинските и морски курорти, където застрояването е особено интензивно, цените на некачествените имоти ще следват низходящ тренд.

Широкото предлагане на разнообразни видове продукти и високата конкуренция в отрасъла ще противостоят на спекулативното нарастване на цените.

Чуждестранните инвеститори бяха активни участници в пазара на ваканционни и жилищни имоти през 2007 г., купувайки апартаменти за второ жилище или за отдаване под наем. За периода януари – октомври 2007 г. продажбите на недвижими имоти на чужденци достигнаха 139 мрлд. евро при 890.5 млн. за същия период на 2006 г.

Особено динамично се развиват секторите на административните и търговски площи, където навлязоха глобални предприемачески и инвеститорски фирми. Една от тях, испанската инвестиционно–предприемаческа компания „Риофиса”, ще вложи повече от 600 млн. евро в два мултифункционални проекта в София и един в Пловдив.

Германската строително-предприемаческа компания „ЕЦЕ Проектмениджмънт” участва в два проекта в София и един във Варна с инвестиции, надхвърлящи 580 млн. евро. Полската инвестиционно-предприемаческа компания „Глобе Трейд Център”, част от израелската финансова група „Кардан”, разработва три инвестиционни проекта - в Пловдив, Варна и Русе. Литовският търговски оператор „ВП Груп” ще инвестира около 500 млн. евро в огромен мултифункционален проект в София.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...