Август – добър за компаниите, инвестиращи в имоти в Европа

1595
Август – добър за компаниите, инвестиращи в имоти в Европа

Изминалият месец август е бил относително добър за компаниите, инвестиращи в недвижими имоти в Европа, като индексът на Global Property Research, следящ изменението им, е отбелязал повишение от 2.5% за месец. С това понижението му от началото на годината възлиза на 14.5%.

Най-голям ръст през изминалия месец са регистрирали компаниите, инвестиращи в имоти в Океания, в размер на 10.6%, следвани от тези в Африка с 10%.

Азиатските пазари са били най-зле представящите се, като те са донесли за инвеститорите отрицателна доходност в размер на 6.9% за месеца.

От началото на годината загубите в азиатския регион възлизат на 23.6%, като по-голяма такава за посочения период са отбелязали единствено инвестиралите в Океания в размер на 27.2%.

За сравнение, доходността от облигации през август е била в размер на 1.2%, като толкова е била и тази, реализирана от индекса, следящ представянето на световните борси.

По страни в Европа най-добре се е представила Норвегия, където доходността на компаниите, инвестиращи в имоти, е възлязла на 7.3% през август, следвана от Великобритания с 5.6% и Белгия с 5.2%.

От началото на годината този тип компании са донесли най-добра възвращаемост в Швейцария - 20.5%.

В негативната класация най-големи загуби за инвеститорите е донесла Полша от 14.9%, Норвегия с 3.3% и Финландия с 2.4% загуба.

Най-големи загуби са реализирали инвеститорите в Норвегия от началото на годината, като средната им доходност от инвестиции в компании, свързани със сектора на имотите, е била -67.4%.

По сектори всички такива са донесли положителна доходност на Стария континент, варираща от 10% за жилищния сегмент до 0.3% за офисите.

Средното месечно повишение на цените на акции на компаниите за инвестиции в имоти в Северна и Южна Америка е било 2.3%, или леко под това в Европа. От началото на годината повишението е в размер на 2%.

Най-добре се е представяла Канада през предходния месец с положителна доходност за инвеститорите в размер на 4.7%.

Азия е единственият регион през изминалия месец от основните такива, донесъл загуба за инвеститорите в размер на 6.9%, воден от спада в Китай с 13.9% и 13.8% за Сингапур.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...