Българите в чужбина все по-често купуват жилища с кредити, теглени от други страни

1641
Българите в чужбина все по-често купуват жилища с кредити, теглени от други страни

Българите, работещи извън страната, все по-често купуват жилища у нас с кредити, теглени в чужбина, сочат анализи на специалистите от Кредит Център. От там прогнозират ръст от 300% в заемите от чужбина, теглени от работещи извън пределите на страната ни.

През първите шест месеца на годината заемите от чужбина са се повишили със значителните 140%, в сравнение със същия период на миналата година, сочи още проучването.

Най-много кредити са били изтеглени от работещите българи в Испания, възлизащи на 35% от общите такива, следвани от тези в Гърция - 22%, Великобритания - 16% и Италия с 15%.

Най-много жилища за първото полугодие от страна на българи, живеещи в чужбина са купувани във Варна, Бургас и София, сочи още изследването.

Като причина за нарастване на тенденцията за кредитиране извън пределите на страната ни се сочат значително по-изгодните условия, давани от чуждестранните банки, в сравнение с тези у нас. Лихвите в чужбина, макар и с тенденция на увеличение по ипотечните кредити, поради повишението на лихвите от страна на Европейската Централна Банка, все още са значително по-ниски, в сравнение с тези у нас, като разликата често достига 2-3% на година.

Имайки предвид дългия срок, за който ипотечните кредити се изплащат, тази разлика е значителна. По-малки са и първоначалните разходи и такси, свързани с отпускането на ипотечни кредити в чужбина, в сравнение с тези на родните банки, голяма част от разходите по кредитите на които са добре прикрити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg