България сред предпочитаните дестинации за ваканционни жилища

993
България сред предпочитаните дестинации за ваканционни жилища

Традиционните дестинации за трансгранични инвестиции във ваканционни недвижими имоти все по-често се изместват от по-екзотичните, като България, Хърватия и дори Мароко и Бразилия, сочи изследване на имотната агенция Savills.

Към момента британски граждани притежават около 400 000 недвижими имоти, извън границата на страната си, на стойност около 74.4 млрд. паунда, сочи още изследването.

Все повече пред инвеститорите стои въпросът дали кризата на ипотечните пазари в САЩ и забавянето в сегмента на недвижимите имоти в световен мащаб ще натежат на пазарите на недвижими имоти в някои от посочените европейски страни.

Нараства и броят на инвеститорите от Германия, Франция, Ирландия и Белгия към "горещите имотни точки", сочи още изследването.

Преди три години основната част, или около 95% от купувачите на пазара на ваканционни имоти в България, са били британци и ирландци, докато към момента се намесват и инвеститори от Русия, Испания, Украйна, Чехия и Полша, коментират специалисти.

До голяма степен като причина за пренасочването на инвеститорския интерес към нашата страна, както и към останалите в региона, се сочат високите цени на имотите в "бившите" най-предпочитани дестинации, като Испания например.

През последните пет години цените на ваканционните недвижимите имоти в Хърватия са се повишавали средно с по 31%, 21% в Италия, 16% в България и 11% в Гърция и Испания.

Инвестициите в недвижими имоти у нас през първото полугодие са преминали психологическото ниво от 1 млрд. долара, като половината от тях са били преки чуждестранни инвестиции, до голяма степен предопределени от присъединяването на страната ни към ЕС от януари тази година.

От агенцията Barclays Buying Abroad обаче предупреждават потенциалните купувачи сериозно да проучат пазара, преди да се впускат в инвестиции, както и че трябва да имат по-дългосрочен хоризонт при покупка на недвижим имот.

В същото време, като опасност пред ваканционните жилища у нас се явява повишеното предлагане на такива през първото полугодие, като се очаква трендът да се запази и през втората половина на годината.

В планинските курорти те са се повишили с 52% за полугодието, в сравнение със същото на миналата година, след като на пазара са излезли 10 000 нови апартамента, сочи изследване на Colliers Bulgaria.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...