България трета сред евространите по атрактивност за аутосорсинг

2749
България трета сред евространите по атрактивност за аутосорсинг

Европейският пазар на бизнес имоти ще ускори растежа си през следващите две години, което ще донесе позитиви за България под формата на по-благоприятни условия за чуждестранни инвестиции.

Прогнозата направиха глобалната консултантска компания за имоти Cushman & Wakefield и стратегическият й партньор в България и Македония - Forton, на пресконференция в София.

Двете компании засилват сътрудничеството си, като Forton се ребрандира, за да увеличи разпознаваемостта и доверието на международните инвеститори и корпоративни клиенти към България.


„Европа е в центъра на световното внимание“, каза Питър Виктор, старши управляващ директор на Cushman & Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка и ръководител на звеното за международни корпоративни клиенти.

„Търсенето на инвестиционни имоти ще се разшири в нови географски ширини и сектори и интересът към ново строителство ще нарасне.“

Инвестиционният пазар в България достигна 114 млн. евро от началото на годината до момента в общо 26 сделки и вече е с 54% над отчетения обем за цялата 2013 г., по данни на Forton. „Виждаме значително по-високо търсене на земя за строителство, както и на офис и търговски площи с потенциал за увеличаване на приходите им при успешно финансово преструктуриране, допълнителни инвестиции и намиране на нови наематели“, каза Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

„Но което е по-важно, виждаме и силен растеж в търсенето на офис и търговски площи от наематели. Това дава увереност и на международните инвеститори, които очакваме да покажат по-голяма активност в следващите месеци.“

За разлика от годините на бума на пазарите на имоти в Централна и Източна Европа до 2008 г., по-високият ръст в периода 2015 бъде следствие от по-високи инвестиции не само в имоти, а и в реалната икономика.

„Аутсорсингът на бизнес процеси и тенденцията за изнасяне на производства на близки пазари ще донесе ползи за Централна и Източна Европа“, каза Питър Виктор. „Пазарите в Централна и Източна Европа ще видят ръст в търсенето на бизнес имоти, но все пак все още имат относително големи обеми, които трябва да бъдат усвоени“, добави той.

България е в благоприятна позиция да улови част от търсенето на нови местоположения за изнесени центрове за услуги или производства. Според Cushman & Wakefield тя е трета от европейските страни след Румъния (първа в света) и Чехия (13-а в света) по атрактивност за аутсорсинг на бизнес процеси. За бизнеса най-голямото предизвикателство остава човешкият капитал, посочи Питър Виктор.

Делът на ИТ и аутсорсинг секторите в усвоените (наети и придобити от крайните им ползватели) офис площи в София нараства от 40% през 2012 г. на 52% през първите девет месеца на 2014 г., показва последното проучване на Forton.

„Пазарът на офиси в София показва ръст вече трето тримесечие, като обемите, усвоени към септември месец на 2014 година надминават тези от 2013 г.“, посочи Михаела Лашова.

Глобализацията и развитието на интернет каналите за търговията на дребно карат търговците да се насочат към първостепенни пазари и местоположения. Междувременно технологиите им осигуряват бърз достъп до нови пазари. Крайният резултат са по-високите изисквания към новите търговски проекти.

„Предлагането на търговски площи вече зависи не само от строителството, а и от затварянето на съществуващи проекти“, коментира Михаела Лашова.  „Пазарът на търговски площи е в процес на възстановяване, като наемателите все още определят правилата. През последните месеци на пазара бяха представени няколко нови търговски центъра, а появата им доказа, че все пак има място за професионално планирани и управлявани проекти.“

Тенденцията за изнасяне на производства към близки дестинации ще доведе до повече инвестиции в Централна и Източна Европа, смята Питър Виктор. Другият съществен фактор за пазара на индустриални и логистични имоти ще бъде бурният растеж на електронната търговия.

Според оценката на Cushman & Wakefield българският пазар на индустриални и логистични площи в момента се намира в най-ниската фаза на бизнес цикъла. Но заради липсата на ново строителство в София наемите се повишиха от 3.5 евро на 3.75 евро на кв.м месечно към края на третото тримесечие.

На глобално и на местно ниво очакванията за пазарите на бизнес имоти са положителни. Консултантите предвиждат умерен, но ускорен, в сравнение с последните две години растеж.

„Водени от западноевропейските пазари, наемите на първокласни площи се очаква да нараснат с 1-2% тази година, 2-3% следващата и над 3% през 2016“, прогнозира Питър Виктор. „Търсенето на инвестиционния пазар ще продължи да се развива с по-бърз темп от това на наемния“, добави той.

„Българският пазар е все по-тясно обвързан с европейския“, каза Михаела Лашова. „Макар че местните условия се различават от пазар до пазар, бизнесът е все по-глобален, цели сектори от икономиката се доминират от международни компании, а инвеститорите прескачат границите в търсене на по-висока възвръщаемост. До голяма степен вследствие на тези тенденции последните девет месеца на 2014 г. бяха най-силните за пазарите на бизнес имоти в България от 2009 г. насам.“

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg