България втора по възвръщаемост от наеми в Югоизточна Европа

1083
България втора по възвръщаемост от наеми в Югоизточна Европа

Цените на недвижимите имоти в България са все още относително ниски, в сравнение с тези в останалите страни от Югоизточна и Централна Европа.

Въз основа на този факт висока е и възвръщаемостта от отдаването на имоти под наем, възлизаща на 10.5% на годишна база, сочи изследване на имотната агенция Global Property Guide.

Така след изследваните десет страни, столицата на България е на втора позиция по размер на възвръщаемост на наемите, отстъпвайки единствено на Молдова, където тя възлиза на значителните 14.13%.

Непосредствено след страната ни по този показател се нарежда столицата на Словакия - Братислава, където възвръщаемостта е в размер на 10.06%.

Средната цена на недвижимите имоти в София според изданието възлиза на едва 1 042 евро, като по-ниска е тя единствено в столицата на Молдова. За сравнение, средните цени на имотите в столицата на северната ни съседка - Букурещ са над два пъти по-високи при ниво от 2 350 евро за кв. м.

Все още високи обаче остават разходите по транзакции, възлизащи на 24.8-26.6%, които нареждат страната ни на едно от водещите места в негативната класация, изоставаща единствено от Русия.

По-ниски са транзакционните разходи дори в Молдова, където на фона на по-ниските цени на недвижими имоти те възлизат на 20.6%.

Като цяло в изследването относно пазара на недвижими имоти се прави извода, че цените на жилищата в балтийските държави остават скъпи, като в столиците им те са съразмерни с цените в скандинавските столици като Копенхаген, Стокхолм и Хелзинки.

Повишението в цените на имотите в балтийските държави се предопределя от ръста на икономиките им от над 8% през последните години, както и от значителното повишение на реалните доходи на населението там.

В столицата на Естония - Талин например, за двете години до края на 2006 година цените на недвижимите имоти са се повишили от 1 358 евро до 2 432 евро, сочи статистиката, което е повишение от около 79%.

На фона на значителното повишение в цените на недвижимите имоти там обаче, наемите са се повишили едва с 18% от 9.8 евро на 11.6 евро на кв. м.

В резултат на това доходността от наеми в Талин се е понижила значително от 8.47% в края на 2004 година, до едва 5.77% в края на миналата година.

Подобно е и положението в Рига, столицата на Латвия. За двете години, приключили в края на 2006 -а, цените на недвижимите имоти са поскъпнали с 138%, до 3 011 евро за кв. м, на фона на едва 1 264 евро в края на 2004 година.

В същото време цените на наемите там са се повишили едва с 54% за двете години, до 12.64 евро на кв. м от 8.2 евро в края на 2004 г., довело до понижение на възвръщаемостта от наеми от 7.85% на 5.04%.

Столицата на Литва - Вилнюс е регистрирала повишение от 83.5% в цените на недвижимите имоти за посочения период, до 3 318 евро за кв. м в края на 2006-а година от 1 808 евро, а възвръщаемостта на наемите се е понижила от 6.45% на 4.39%.

Въз основа на направения анализ като най-перспективен се определя пазарът на недвижими имоти в Словакия. Това се предопределя от високия ръст на БВП на страната, както и от относително по-ниските цени на недвижимите имоти в страната, в сравнение с балтийските държави.

На следващо място се поставят България, Румъния и Турция, като различни са показателите при трите страни, определящи добрите перспективи пред пазарите им на недвижими имоти.

За страната ни безспорно това са ниските цени и високата възвръщаемост на немите, за Турция е ускореният ръст на икономиката й, а за Румъния високото равнище на инвестиции и все още високото ниво на възвръщаемост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg