Балканските страни привличат фондовете, инвестиращи в недвижими имоти

1104
Балканските страни привличат фондовете, инвестиращи в недвижими имоти

Кризата на ипотечните пазари в САЩ води до сериозно забавяне на пазара на недвижими имоти в страните от Западна Европа. С това обаче все повече инвеститори насочват своите погледи към развиващите се европейки страни, част от които е и България.

Значително се е повишил и интересът към страни като Сърбия и Черна Гора, сочи доклад на финансовото издание Reuters.

Към тях, както и към останалите страни от Балканите, поглед отправят инвестиционни компании като Chayton Capital, Trigranit, и UEP Montenegro, които набират средства за изграждането на значителни по размер проекти.

Като пример се сочи наскорошното закупуване на сръбската търговска верига RK Beograd, от Verano Motors company, в сделка на стойност 360 млн. евро.

Инвестициите в развиващите се европейски страни се определят като относително "по-рискови", което се изразява и в залегналата по-висока доходност при тях, коментират специалистите.

Размерът на доходността на такива инвестиции понякога превишава в пъти тази, която би могла да се достигне на развитите западноевропейски пазари - факт, който е притегателен за по-рисково ориентирани инвестиционни фондове.

Въпреки това обаче, добър е фундаментът пред развитието на икономиките на Балканите, чиито страни се отличават с ръст от над 6%, значително повишение на реалните доходи и потребителските разходи, намаляващи нива на безработицата и инфлацията и др.

В същото време развитите европейски пазари с все по-голяма сила усещат развихрилата се в САЩ криза на имотните пазари, както и забавящи се ръстове за икономиките им, което безспорно се отразява и на пазарите на недвижими имоти.

Добро развитие се наблюдава и на пазара на недвижимите имоти и в Черна Гора, където цените регистрираха силно повишение през последните няколко години, за да достигнат 3 000 евро за кв. м по крайбрежието.

Все по-голям става и броят на фондовете, набиращи средства, за да инвестират в региона, като например Global Finance набра през 2005 година 150 млн. евро за инвестиции в Сърбия, България и Румъния.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg