Банките са все по-склонни към жилищно кредитиране

1585
Банките са все по-склонни към жилищно кредитиране

"През последните няколко месеца се наблюдава раздвижване на пазара на жилищно кредитиране, като някои банки излязоха с нови, по-различни оферти за ипотечни кредити за крайните клиенти", каза Георги Трендафилов, кредитен консултант в Creditland в поредното Colliers Studio Imoti, заснето със съдействието на Profit.bg.

Финансирането на покупка на жилищен имоти зависи много от процента на самоучастие на клиента, като банките в момента търсят предимно нискорискови клиенти, имащи добра доходност и работещи в стабилни фирми.

Важно условия за всеки при подписването на предварителен договор за покупка, е да е наясно къде точно би могъл да получи финансиране, тъй като офертите не са толкова много както преди, каза още Трендафилов.

Някои банки подобриха офертите си за ипотечни кредити към крайния клиент, но повечето все още са рестриктивни по отношение на отпускане на заем, заяви Станислава Видева, мениджър "Продажби и жилищно кредитиране" в Пощенска банка.

Почти всички клиенти в момента търсят да закупят завършен имот, като качеството и информацията за строителната компания, изпълнител на обекта, са по-важни от цената му, каза още Видева.

"В края на 2008 г. и първите месеци на тази година усещането за риск на глобалните пазари беше много голямо и още по-голямо на по-малки и популярни пазари като България. Страната носеше риск от фалит на цялата икономика, както се случи в Ирландия, Латвия и Украйна. Този риск определи тотален отлив на капитали и голяма предпазливост", сподели Лъчезар Богданов, макроикономист и управляващ съдружник в Industry Watch.

„През 2010 г. все още ще има предпазливо банково кредитиране, но очаквам малко по-високи нива на отпуснати ипотечни кредити спрямо тази", прогнозира икономистът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg