Броят на търсещите висока доходност фондове за инвестиции в недвижими имоти нараства с 49%

927

Броят на търсещите висока доходност фондове за инвестиции в недвижими имоти или планирани такива през тази година е нараснал с близо 49% в сравнение с миналата, сочат данни на Real Estate Alert.

Според изданието броят на фондовете за инвестиции в недвижими имоти с поставена цел за реализирането на доходност от над 10%, или тези в процес на набиране на капитал възлиза на 385 през тази година, в сравнение с 258 през миналата.

Фондовете планират набирането на капитал от финансовите пазари в размер на 236 млрд. долара през тази година, на фона на 130 млрд. долара година по-рано.

Тенденцията за силното повишение в броя на тези фондове се предопределя от няколко основни причини.

От една страна се наблюдава все по-голямо желание от страна на инвеститорите да диверсифицират своите портфейли, купувайки акции от подобни фондове, което осигурява бърз достъп до капитали на финансовите пазари.

От друга страна е и желанието на инвеститорите да се облагодетелстват от силния ръст в сектора на недвижимите имоти, регистриран в развиващите се страни като Русия, Китай, Индия, както и в страните от Централна и Източна Европа.

Силен е бил ръстът на пазара на недвижими имоти на развиващите се пазари, като през изминалата година там са регистрирани сделки на стойност 40 млрд. долара, което е повишение от 74% на годишна база.

В същото време като тенденция в световен аспект се оформя нарастване на броя на фондовете извън пределите на САЩ инвестиращи в недвижима собственост, като особено засилена е активността в Европа.

Към сектора на търговското недвижимо имущество се насочват все повече инвестиционни и пенсионни фондове, което увеличава конкуренцията за активите в отрасъла на почти всички световни пазари.

Глобализацията на инвестициите продължава с пълна сила, като транзакции в недвижими имоти в отрасъла извън пределите на собствената си страна от инвеститорите са възлезли на 42% от общия им обем, в сравнение с 34% година по-рано.

Изпълнителният директор на имотната агенция Jones Lang LaSalle’s International Capital Grouр - Тони Хорел заяви, че към момента се наблюдава значително активна конкуренция за активи в сектора, като един долар предлагане се преследва от 5 долара инвестиции.

През изминалата година секторът на недвижимите имоти в световен мащаб се е представил изключително силно. Този ръст се е изразил в две основни насоки през изминалата година. Първата от тях е изключителното повишение при така наречените "мега сделки", а втората е продължаващата глобализация в сектора.

Добри остават перспективите за ръст в сектора на недвижимите имоти и през тази година, на фона на добрите прогнози за световен ръст и силното търсене в сектора.

През тази година се очаква 32 от 90-те щатски фонда за инвестиции в недвижими имоти да се насочат към закупуване на активи единствено извън пределите на страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg