Бумът на пазара на ипотечни кредити в Русия се очаква да продължи

810
Бумът на пазара на ипотечни кредити в Русия се очаква да продължи

Пазарът на ипотечни кредити в Русия е растял близо два пъти всяка година от 2002 година насам, като през първите три тримесечия на изминалата година е нараствал дори тройно на годишна база, посочиха публикувани в руските медии данни.

Към края на миналата година пазарът на ипотечни кредити е бил в размер на едва 1.9% от БВП на страната. За сравнение, процентното му съотношение в Германия е възлизало на 52.4%, във Великобритания на 72.5%, а в САЩ на 69% към 2003 година.

Като цяло в Европа през 2003 година пазарът на този вид кредити е заемал 46% от БВП на страните на "стария континент", сочат още данните.

При запазване на темпа на нарастване на ипотечните кредити в страната, се очаква той да достигне средното съотношение в Европа след пет години.

Дори и в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа, делът на ипотечните кредити в Русия от БВП е изключително нисък. За сравнение, в Полша той е в размер на 5.5% от БВП, в Чехия 7.6%, а в Естония 16.6% от БВП.

На фона на бума при ипотечните кредити, подобно развитие се очаква и на пазара на ипотечни облигации, който все още е относително слабо развит в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg