CBRE: Търсенето и предлагането на офис-пазара в София - стабилни, доходността при 7%

809
CBRE: Търсенето и предлагането на офис-пазара в София - стабилни, доходността при 7%

Пазарът на офиси в София се е запазил без съществени изменения през първото полугодие на тази година спрямо същото на миналата.

Търсенето и предлагането остават стабилни, а доходността от инвестиции в сектора се задържа около 7%, са изводите от изследване на CBRE за пазара на офиси в столицата на страната ни през първото полугодие.

Въпреки последиците от кредитната криза и опасенията за забавяне на икономическия растеж, специалистите прогнозират ръст на БВП в границите на 7% за годината.

Промишлеността и сектора на услугите са основните двигатели на този растеж, съответно с 7.7% и 8.3%. Това дава основание да се очаква висок ръст за останалата част от годината.

От друга страна, двете най-големи заплахи пред инвеститорите са високото ниво на инфлацията и отрицателното салдо по текущата сметка.

Въпреки всичко това България остава привлекателна за международните компании, които поради благоприятните икономически, политически и социални фактори, изнасят своето производство към нея.

Страната разполага с добре обучени и опитни специалисти, получаващи значително по-ниски заплати, в сравнение с останалите страни от ЦИЕ и Западна Европа, коментират още от СВRE.

Ето защо от консултантската агенция изразяват мнение, че офис пазарът в София ще продължи да се развива активно през следващите 2-3 години, успоредно с очакванията за значително по-висок ръст на БВП от средния за страните от ЕС.

През първото полугодие на годината предлагането е било активно, като на пазара са излезли над 87% от завършените през 2006 г. офис-площи, както и 58% от тези през 2007 г.

В резултат на тази значителна сума, към момента запасите на модерни офиси в София възлиза на 808 000 кв. м, като тази цифра се очаква да се повиши до над 1 млн. кв. м до края на годината - с добавянето на нови 250 000 кв. м.

Известни съмнения изразяват от агенцията, че всички планирани за тази година офис-площи ще бъдат завършени в срок.

Не е имало значителна промяна в търсенето през първата половина на 2008 г., в сравнение с края на 2007 г.

Въпреки високото ниво на завършване на офиси в София, пазарът е все още движен от търсенето, въпреки че това се очаква да се промени, в зависимост от изпълнението на многобройните обявени проекти в рамките на следващите 1-2 години.

Не е имало съществена промяна и в нивата на наемите през първото полугодие, като тези за клас Б възлизат в диапазона на 10-14 евро, а тези от клас С – 6-8 евро за кв. м.

С големите по обем завършвания общият размер на свободни офиси се е повишил до 8.9% към края на първото полугодие, в сравнение с 6.5% в края на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg