Чуждестранният интерес към пазара на недвижими имоти у нас нараства

980
Чуждестранният интерес към пазара на недвижими имоти у нас нараства

Чуждестранният интерес към пазара на недвижими имоти нараства, сочат данни, изнесени от агенцията за недвижими имоти - RightmoveOverseas.

Интернет търсенията за имоти в България са се повишили близо два пъти през първите шест месеца на годината.

От агенцията заявяват, че страната ни е позиционирана идеално за по-нататъшно добро представяне на пазара на недвижимите имоти.

От една страна развиващите се страни от ЦИЕ се радват на значителен интерес от страна на инвеститорите в недвижими имоти, предлагащи значително по-високи доходности от развитите страни.

И въпреки че най-добрите дни за пазара на недвижими имоти у нас може и да са отминали и се очаква забавяне в темпа на нарастване на цените на имотите, той се очаква да е стабилен през следващите няколко години.

С влизането на страната ни в ЕС значително се повиши и интересът към инвестиции в недвижима собственост от страна на инвеститорите.

През първото тримесечие цените на имотите у нас са били трети по ръст в световен мащаб, като са се повишили с 22.6% на годишна база, изоставайки единствено след Латвия, където са поскъпнали с 61.2%.

Ръстът в цените на жилищата у нас от една страна се предопределя от силното вътрешно търсене, а от друга, от засиления чуждестранен интерес, като все повече чуждестранни индивидуални и институционални инвеститори насочват своите средства към недвижимите имоти с цел и те да се облагодетелстват от бума в сектора.

Доходността от инвестициите в недвижими имоти е възлязла на 71% през второто тримесечие на годишна база, което поставя страната ни втора по възвръщаемост в Европа, посочи изследване на агенцията за недвижими имоти Assetz.

Като тенденция у нас обаче се наблюдава забавянето на темпа на нарастване на цените на недвижимите имоти и особено при нагорещени туристически дестинации като Слънчев Бряг и Банско, където се наблюдава свръх предлагане на недвижими имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg