Colliers: Слаб ръст в търсенето на логистични площи

1217
Colliers: Слаб ръст в търсенето на логистични площи

Положителна тенденция за последните шест месеца е увеличението на запитванията за логистични и индустриални площи не само като брой, но и като размер на търсените площи, сочи доклад на международната консултантска компания Colliers International. По-голямата част от тях са за помещения в София и Варна.

Въпреки това, по-големият брой на запитванията не успяват да рефлектират върху увеличение на броя на реално сключените сделки. Усвоените логистични и индустриални площи в София през първите шест месеца на 2011 г. възлизат на 15 хил. кв.м., резултат основно от експанзията на логистичните оператори, премествания от стари в по-нови помещения, както и от дейността на фармацевтичните и компаниите от бързооборотния сектор.

„Пазарът на логистични площи е пряко зависим от развитието на икономиката и търговията в страната, затова не се забелязват съществени промени, макар че сегментът продължава да се развива с умерен, но постоянен темп", казва Антон Славчев, мениджър „Индустриални и логистични площи" в Colliers International. Според Славчев, секторът на бързообортните стоки за момента е основен двигател на търсенето в София, като представлява 50% от запитванията. Логистичните оператори също са активни и добавят 25% към търсенето, а останалите запитвания се движат от другите сектори. Средният размер на търсените логистични площи в столицата е приблизително 1 000 кв.м.

Резултатите от проведеното за втора поредна година проучване на Colliers сред логистичните оператори на българския пазар потвърждават основните тенденции на пазара. Изследването показва, че тази година логистичните оператори са по-оптимистични за развитието на пазара в сравнение с 2010. Най-активните фирми по отношение изнасяне на логистични процеси остават тези от секторите на фармацевтиката и на бързооборотните стоки.

По отношение на предлагането, пазарът на индустриални и логистични площи за отдаване под наем в София отбеляза ръст от 65 хил. кв.м. през първото полугодие на 2011 г., като достигна 506 хил. кв.м. Увеличението на логистичните площи се дължи на два фактора: първият е появата на нов тип предлагане на пазара - преотдаване на площи от собственици, а вторият - повява на някои нови проекти.

Новата сграда А06 на Логистичен Парк Варна е сред новите проекти на пазара, като половината от сградата - 5 хил. кв.м., беше наета от големия логистичен оператор Schenker. В Пловдив, Русе и Бургас няма съществено раздвижване по отношение на предлагането.

Големите международни хранителни вериги се запазват като основни играчи на логистичния пазар в България. Тенденцията на обединяване на всички логистични помещения в централизиран дистрибуционен център продължава, но с умерен темп в сравнение с предишни периоди.

Въпреки че през първата половина на 2011 г. бяха завършени малко проекти, процентът на свободните площи достигна 23%, което се равнява на около 117 хил. кв.м. Това се дължи основно на новата тенденция при предлагането (преотдаване на площи от собственици), свиване на бизнеса или напускане на българския пазар.

Офертните наемни нива на първокласни локации в София отбелязват спад с 11%, като стигнаха 4 евро/кв.м. За сравнение, през втората половина на 2010, същите площи са се предлагали за 4.5 евро/ кв.м. В Пловдив намалението е с 14% - от 3.5 до 3 евро/кв.м. Във Варна процентът е най-нисък, 8% - от 3.8 до 3.5 евро/кв.м.

Очакванията са, че до края на годината се очаква стабилизиране на наемите, в резултат на повишеното търсене и подобрението на икономическите индикатори. Логистичните оператори ще продължат да бъдат активни участници на пазара.

Компании от производствения сектор, които в момента проучват пазара, също ще повишат търсенето, както и оператори, които имат нужда от оптимизация на дистрибуционната си мрежа в резултат на увеличаване на потреблението. До края на 2011г. се очаква да стартира строежът на Индустриален Парк София Изток, като изграждането на инфраструктурата в района вече е започнала.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg