Д. Ганев: Имотният сектор е прекалено либерален

2662
Д. Ганев: Имотният сектор е прекалено либерален

Основният двигател на пазара на имоти в момента са миграционните процеси, коментира по време на „Шумът на парите“ Добромир Ганев, управител на Форос. Много често покупката на имоти се предопределя от трансформация от едни към други имоти. Другият източник са спестявания.

Активният пазар на земя в последните 5-6 години, в момент, когато пазарът на имоти бе зациклил, съдействаха за това хората да могат да се сдобият със средства за покупка на жилищен имот и да направят такива впоследните една две години.

Надявам се, че все повече хора ще купуват имоти поради добрите икономически перспективи. Все повече компании ще инвестират в индустриални имоти, заяви Ганев.


Статистиката сочи, че първото тримесечие е лидер по брой сделки през последните пет години. Със сигурност обаче последното тримесечие на 2014-а бе по-силно от първото.

Разрешенията за строеж се повишиха с 30% през първото тримесечие, докато започнатото ново строителство отбеляза ръст от 8-10%. Навсякъде цифрите сочат оживление на пазара, посочи специалистът.

Разбира се, винаги има опасност да има избързване при обема на жилищата, които ще излязат на пазара. В малките градове пазарът е съвсем различен, в сравнение с пазара на големите страни.

През годините меня мнението си по отношение на регулацията. В момента има много лоши практики. Много е лесен достъпът до нашия бизнес, но в никакъв случай нашият бизнес не е лесен. Капиталовото вложение е много ниско, но знанията, които трябва да се натрупат, са много, според Ганев.

Много е либерален пазарът, дори прекалено много. Проектът ни на закон е много либерален. Ако говорим за лошите практики, често се изправяме пред изкушението дали да не започнем да работим по некоректни начини.

Това изглежда по-добрият начин. Много от вече по-видимите компании предпочитат да работят по странни методи, за да могат да са успешни. Вместо да вървим напред и нагоре, ние вървим назад и надолу, като отношение на бизнеса, като среда, дори като отношение на потребителите към бизнеса.

От една добра практика от договорите с изключителни права, ние превърнахме този способ за работа в лоша практика, с подписване на договори, които потребителите не знаеха, че са вечни, заяви Ганев. Ние сами правим средата лоша и сложна. Надявам се, в следващите месеци да говорим с комисията за защита на потребителите и конкуренцията, за да намалим всички тези фалшиви обяви.

Наемането на безброй консултанти е друга лоша практика. Това е добра практика от гледна точка на бизнеса в краткосрочен план, но е лоша практика за потребителите, които получават некачествена услуга. Тази практика е на база на начина, по който функционира пазарът – а именно с малко вложения да се правят големи печалби.

Надявам се, в следващите месеци, с усилията на всички, тези практики да се променят, заяви експертът.

Идеята на националното сдружение е да направим кампания „не избирай обява, избери брокер“. Не можем да очакваме качествена услуга, когато работим с 20-30 посредника. Изберете някой, на когото имате доверие, за да имате добра оценка и впоследствие добро маркетиране. Няма компания, която да вложи средства в маркетиране на един имот, когато знае, че всеки един момент друг може да продаде имота, посочи Ганев.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите, могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg