Да печелиш от наеми не е лесна работа

4233
Да печелиш от наеми не е лесна работа

Много хора обмислят алтернативите за своите спестявания, а инвестициите в недвижим имот изглеждат примамливи особено на фона на силното понижение в цените от пика им преди пет години. Тази инвестиция би могла да донесе доход по две направления – капиталова печалба (при евентуално повишение в цените на имотите) и доход от наем.

И докато печалбата по първото направление е трудно да бъде прогнозирана, то доходността от наемите е нещо реално и до голяма степен прогнозируемо (както и лихвите по депозитите). Преди да се впуснат в подобна инвестиция обаче, хората трябва изключително добре да я обмислят и да си дадат сметка за всички последствия, които тя носи след себе си.

Част от проблемите, пред които бъдещите наемодатели ще се изправят, са следните:


На първо място инвеститорите трябва добре да преценят локацията и инфраструктурата на квартала, в който купуват имот. Тя до голяма степен предопределя търсенето на апартаменти под наем, като са налице „предпочитани“ и „непредпочитани“ квартали.

В едните има стабилно търсене и наеми, а във вторите често трябва да се правят сериозни отстъпки от наемите за намиране на наематели.

Уравнението става още по-трудно, ако апартаментът е купен с взети от банката средства, като плащаните по кредити лихви сериозно ядат от доходността от наемите.

Бъдещите наемодатели не бива да разчитат, че притежаваният от тях имот ще е на 100% отдаден през годината, което също може да изяде сериозно от доходността.

Доходността от наемите трябва да се намали с потенциалните разходи по поддръжка, данъци, брокерски и нотариални такси при покупката на имота и др. Те могат да са сериозен процент от стойността на имота.

Бъдещите наемодатели освен за редовното получаване на наема, ще трябва да се следят още дали сметките за телефона, водата и парното са платени, дали ако апартаментът им е обзаведен, ще намерят цялото имущество там и редица други "дребни" подобни притеснения.

Не бива да се подценяват времето и усилията, необходими за търсене на наематели, както и мерките, които ще трябва да се предприемат срещу недобросъвестни наематели.

Това показва, че в момента лихвите по депозитите остават по-добрата алтернатива от доходността от наеми.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

асд
# 0
00:04 | 10 April 2013
Ако създадете договор, няма да имате проблеми със сушата от наематели.Имотите може и да свалят цената си да,но те са нещо което се търси от хората, предлагането в момента е високо да,но в икономиката винаги има кръговрат и нещата се въртят след време ще се обърнат нещата, но много малко хора купуват имот с цел да го продадат по-скъпо след няколко години - това е невъзможно.Много малко хора си правят застраховки на недвижимото имущество, данъците не са безбожно високи в страната все още, поддръжката си идва от наемателите.В договора може да опишете всичките клаузи и винаги вие ще сте на плюс.Познавам доста хора които се занимават с този бизнес , дори с няколко офиса или жилища живеят нормално без да работят.Аз смятам,че е по-добре инвестиция в недвижимо имущество отколкото депозит в банка.Лично аз инвестирам освен в различни бизнес проекти , но и в антики и в злато...
asd
# 1
00:04 | 10 April 2013
Всъщност имота е по-добрата инвестиция предвид състоянието на банките в България.Нека погледнем нещата от този ъгъл: Закупуваме имот с обзавеждането да речем - 100 000 лева. Даваме го под наем за 5 години с договор или за 10.Ако сме договорили 500 лева месечен наем за 5 години ще възвърнем 1/3 от инвестицията.След 15 години ще сме си възвърнали парите, и след това какво - имаме имот който едва ли не сме взели за без пари и реално има някаква стойност.Докато ако оставим парите си в банка има вероятност да изгорим ако депозита е над 100 000 лева.Също така ще се печелят едни и същи суми,само където риска в банката е в пъти по-висок.Не става въпрос за жилище взето на лизинг , тъй като ще изплатите 3 пъти стойността му , и дори цял живот да го давате под наем няма да си възвърнете инвестицията.
Think
# 2
22:04 | 5 April 2013
хаха, какви 6% печалба, бе пич ? Ти въобще смяташ ли си разходите за поддръжка, данъци, застраховки и потенциална суша откъм наематели ?!?! Да не говорим, че самите имоти продължават да свалят цената си (която все още е един голям балон). Я махни едни 3% от печалбата за тия неща и пак си направи сметката. Реално в най-добрият вариант ще получиш равносилна възвращаемост като на депозит, но с много повече отделено време за управление на инвестицията ти. А времето и нервите, които отделяш струват доста пари. ;)
Р
# 3
13:04 | 5 April 2013
По-скоро ни разубеждават да не си купуваме апартаменти и да ги даваме под наем. Може би следва да оставим това на банките? Ха-ха.
хаха
# 4
11:04 | 5 April 2013
По-добра са, ако искаш да достигнеш мижавите 4% възвръщаемост. И от тея 4%, 10% са за държавата. При наемите най-малко получаваш 6%. На фона на тоя процент такса зателефон от 20лв. едва ли би бил проблем, ако евентуално не бъде платен. Много ви разбира главата от инвестиция в имоти. :D
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg