Дъното при наемите на търговски площи в Европа е през 2010

1079
Дъното при наемите на търговски площи в Европа е през 2010

Пазарът на отдаване под наем на търговски площи в Европа ще достигне дъното в средата на 2010 г., като за устойчив ръст на пазара не може да се говори преди 2011 г., сочат резултати от изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от РИА Новости.

Както се отбелязва в проучването компанията е определила 12 ключови фактора за развитие на сегмента през 2010 г., отчитайки икономическите перспективи, настроенията на потребителите, търсенето на дребно и съответно предлагането. С отчитането на тези фактори изследването е проведено в 25 държави от Европа.

Държавите от Скандинавския полуостров, Чехия, Германия и Словакия са налице благоприятни условия за икономически ръст, сочат данните на Cushman & Wakefield

„Ситуацията в Ирландия и Испания не изглежда така оптимистична и едва ли ще видим възстановяване на арендните отношения в двете държави през 2010 г.", отбелязват експертите от компанията.

В отчета се подчертава, че един от основните фактори, които ще осигурят ръста през 2010 г. е относителната достъпност до търговски площи.

„Наемите в Румъния и Украйна поевтиняха с по над 40%, а на други девет пазара в Европа с по над 10 на сто", е констатирано в проучването.

Според Cushman & Wakefield търсенето на търговски помещения вече започна да расте, като цената на наемите на повечето европейски пазари поевтиня. Експертите отчитат известно активизиране най-вече при търсенето в сегмента на търговски площи клас А - най-големите марки побързаха да наемат добри помещения на добра цена.

Оттам очакват, че 2010 г. ще е по-добра от 2008 и 2009 г., въпреки че възстановяването на пазара ще е бавно и нестабилно.

Партньорът на компанията Cushman & Wakefield Майкъл Рода отбеляза, че се наблюдават признаци на забавяне на темповете на понижение на цените на наемите на европейските пазари, което вече се случи във Великобритания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg