До какво доведе кризата при ипотечните кредити в САЩ?

1059
До какво доведе кризата при ипотечните кредити в САЩ?

До какво  доведе продължаващата криза на американските финансови пазари? Тя много добре ни напомня колко съдбоносно е свързана американската имономика с останалия свят.
Навсякъде по света пазарите бяха разтърсени от страховете, че американците може да не успеят да обслужат ипотечните си кредити. Кризата би могла да обхване целия свят, както посочва агенция Associated Press в обзорен материал по темата.

Вследствие на това, сривът може да повлияе на американския пазар с неспособността да бъдат продадени множество вече построени жилища. Това, от една страна, съчетано с намаляването на инвестиците, може да накара американците да се почустват по-бедни и по-неспособни да купуват всякакви стоки.

Дребните инвеститори по целия свят понесоха удара. Цените на акциите паднаха надолу, подхранвани от страховете за криза на пазара.

Американският пазар преживя подобна криза и през 80-те години, тогава обаче държавата се намеси и помогна на банките срещу претенциите на техните вложители.

От тогава се наблюдава глобализирането на световната икономика и все по-голямо финансово обединяване на различните държави.

Глобалната свързаност не е ново явление, пропомня Associated Press. Рухването на Уол Стрийт през 1929 г. доведе до Голямата депресия В САЩ и бе една от причините за появата на фашизма в Европа.

Много банки от Япония И Германия притежават ипотечни облигации в САЩ и всичко си вървеше добре докато ползвателите на ипотеките не започнаха да пропускат вноските си.
Ниските кешови наличности на банките доведоха до такова нарастване на лихвите по кракткосрочните заеми, които те отпускат помежду си, че финансовите институции от Европа, Азия и Америка "наляха" милиадри долари на пазара, за да обезпечат състоянието му.

Такива намеси са много редки, напомня Associated Press. Последната такава беше след атентатите на 11 септември 2001 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg