Доходността от инвестиции в Европа се понижава до 1.9% през 2008-а

914
Доходността от инвестиции в Европа се понижава до 1.9% през 2008-а

Спад в доходността от инвестиции в недвижими имоти в Европа прогнозират от консултантската агенция за недвижими имоти Aberdeen Property Investors. От там обявиха прогнози за доходност от инвестиции в имоти на "стария континент" в размер на 1.9% през настоящата година.

Като цяло възвращаемостта от подобен род инвестиции вече отбеляза известно понижение през изминалата година. Прогнозите са, че през 2007 г. имотите са донесли на собствениците си 3.7%, в сравнение с рекордните 13.3% година по-рано.

Всички европейски страни са отбелязали положителна доходност през миналата година с изключение на Великобритания. За 2008 г. от консултантската компания прогнозират доходността сред европейските страни да е най-висока в Норвегия и Финландия.

До голяма степен в основата на забавянето на доходността от инвестиции в имоти в Европа стои кризата на ипотечните пазари и на пазара на недвижими имоти в САЩ, довели до повишение на лихвите по кредити, както и затягането на условията за отпускане на такива. Тези фактори се очаква да продължат да тегнат над пазара и през настоящата година.

Най-голямо повишение на доходността се очаква да регистрират имотните пазари на страни като Полша, Чехия, Унгария, Испания, Португалия и Италия.

Забавянето на ръста на европейските икономики е друг фактор, тегнещ над пазара на недвижими имоти. Икономиката на страните на стария континент се очаква да отбележи ръст от 1.9% за тази година, на фона на този й в размер на 2.7% през изминалата година. Страните от Централна и Източна Европа ще продължат да се представят по-добре със средно повишение на икономиките им в размер на 6%.

Това се очаква да продължи да предопределя и по-добрата очаквана възвращаемост на тези пазари, в сравнение с развитите европейски страни.

От Aberdeen очакват още инвестиционната активност в Европа да се понижи значително през настоящата година с около 30% на годишна база. Това ще се предопредели основно от намаляването на броя на значителните по размер сделки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg