Доходността от инвестиции в имоти в Румъния с най-голям спад в страните от ЦИЕ

1025
Доходността от инвестиции в имоти в Румъния с най-голям спад в страните от ЦИЕ

Пазарът на недвижими имоти в Румъния сменя рязко посоката на развитието си, сочи изследване, публикувано в румънското финансово издание ZF.ro. Това се усеща както при строителите, така и при инвеститорите.

Инвеститорите разглеждат влагането на средства на пазара на недвижими имоти в страната като алтернативно на това в Чехия и Полша, а маржинът на печалбата е съвместим с този в посочените страни.

На фона на доходността за инвеститорите от около 9% при инвестициите им в недвижими имоти в началото на годината, към момента тя се е понижила до 6%, до голяма степен основно поради ръста в цените на недвижимите имоти в страната.

Така Румъния се сочи като страната в Централна и Източна Европа с най-голям спад на доходността от инвестициите в недвижими имоти.

Като причина за понижението в доходността се сочи коренната промяна на нагласите на инвеститорите.

Голяма част от тях пристигат в страната с идеята, че цените значително изостават, в сравнение с тези в останалите страни от Централна и Източна Европа. Веднъж запознали се по-отблизо с пазара обаче, те бързо осъзнават, че това е мит, коментират специалисти по недвижими имоти.

Преди 3-4 години ситуацията наистина е била значително по-благоприятна, а инвестициите в недвижими имоти са носели годишна доходност на притежателите си в размер на 12-14%, което никак не е било зле.

След значителните по размер инвестиции обаче, равнището на доходността се е понижила до 9% в началото на 2006 година, като през следващата една година и половина продължава да се понижава.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg