Доходността от инвестиции в недвижима собственост в САЩ изостава пред тази в акции

545
Доходността от инвестиции в недвижима собственост в САЩ изостава пред тази в акции

Според изследване доходността от инвестициите в недвижима собственост е изоставала, в сравнение с тази при акции и облигации през всеки от последните 5 и 10-годишни периоди в диапазона между 1963-та и 2005-та година в САЩ, сочи доклад на инвестиционната компания Fidelity Investments.

В тази насока на инвеститорите се припомня да не поставят недвижимите имоти на първо място при спестовните си пенсионни планове, защото това крие рискове.

Извода направен от инвестиционната компания е, че възвръщаемостта от инвестиции в недвижима собственост е по-малка от очакванията на инвеститорите.

Средната възвръщаемост на инвестициите в акциите е била 5.95% от 1963-та година до 2005 година в САЩ, на фона на едва 1.35% за тази на недвижимите имоти.

Инвестиран долар в акции през 1963-та година би възлязъл на 12.36 долара към началото на 2006 година, докато същият, инвестиран в недвижима собственост, би възлязъл на 1.79 долара за периода.

На фона на поскъпването на недвижимите имоти от началото на 70-те години в САЩ, те са регистрирали три пъти сериозен спад, намалил до голяма степен постигнатата доходност за периода 1963-2006 година.

Едно е инвеститорите да разглеждат недвижимата собственост като инвестиция и да излизат при силните спадове, а съвсем друго е, ако ги считат за инвестиция с пенсионен характер.

Проучването сочи още, че един от пет души във възрастовия диапазон между 55 и 70 години планират да използват продажбата на жилища, като част от усилията си да подпомогнат старините си.

Изследването сочи още, че две-пети от хората в предпенсионна възраст възнамеряват да се преместят след пенсионирането си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg