Дошъл ли е моментът за апартамента?

4943
Дошъл ли е моментът за апартамента?

Въпросът за покупката на имот винаги е актуален. Преди да прибегнете към нея обаче, трябва да са налице няколко фактора.

На първо място, трябва да си зададете въпроса имате ли стабилни доходи и работа. На второ – разполагате ли с изискваното от банките самоучастие от около 20%.

И на трето - смятате ли трайно да живеете на мястото, което купувате (ако нямате планове да се установите за поне седем-десет години, то покупката на имот едва ли е най-подходящото решение).


Ако отговорите на гореспоменатите въпроси ви позволяват да пристъпите към покупка на имот, трябва да си изясните още нещо. Дали тя е финансово по-изгодна от живота под наем?

Ако целите покупката на имот с цел инвестиция пък, доходността от наем трябва да е по-висока от другите инвестиционни алтернативи (обикновено се сравнява с доходността на депозитите).

Покупката на имот до голяма степен е обвързана и с начина на живот и обществените възприятия в обществото. Както вече неведнъж посочихме, в САЩ домакинствата предпочитат да живеят под наем, въпреки че вноските по ипотечните кредити са по-ниски от плащаните наеми и покупката на имот е финансово по-изгодна почти по всички кретирии.

Как стоят нещата у нас?

Ако погледнете към „правилото 15“, или прост начин да определите дали покупката на имот е по-изгодна от живота под наем, то нещата изглеждат така:

Съгласно това правило, покупката на имот е финансово по-изгодна, ако покупната цена е по-малка от 15 годишни наема за имота, който сте харесали.

Например тристаен апартамент от 85 кв. м в столицата се отдава под наем средно за сумата от 350 евро, съгласно данните на сайта за недвижими имоти imot.bg. За да е по-изгодна неговата покупка, апартаментът не бива да струва повече от 63 000 евро.

Апартаментите с подобна площ в столицата са със средна цена от 59 575 евро, според данни на имотния сайт. Така покупката на имот изглежда обоснована, на база на правилото - разбира се, ако в рамките на тази цена се включва и обзавеждането.

Според друго просто правило обаче нивото на наема трябва да е по-голямо от 1% от покупната стойност на един имот, за да има смисъл покупката.

В нашия разглеждан случай с имота от 85 кв. м и наема от 350 евро, цената на апартамента не би следвало да е по-висока от 35 000 евро. Въз основа на това правило (което до голяма степен можем да определим като американско), покупката на разглеждания имот не е обоснована.

За повечето българи животът под наем е „хвърляне на пари на вятъра“ или в джоба на наемодателите. В тази насока, често мотивът за покупката на имот при нас е условието наемът да е равен или по-висок от вноската по ипотечен кредит за същото жилище.

В разглеждания случай и наем от 350 евро, определено покупката на недвижим имот е въпрос на избор - предвид на това, че вноската по ипотеката за покупката на жилище с подобна площ е около 355 евро, на база на офертите на родните финансови институции (при срок на кредита от 30 години).

На база на този критерий определено ситуацията е почти изравнена и родните домакинства могат да правят избор дали да си купят имот или да живеят под наем, в зависимост от личните си финансови цели и желания.

Към това кое е финансово по-изгодно – животът под наем или покупката на имот, може да се погледне и от друга гледна точка - с ползването на на имотни калкулатори. Тук обаче е налице възможност да въведете грешни прогнозни данни (за ръста в цените на имотите, наемите или инфлацията) и да получите изкривена представа.

При всички положения отговорите от имотните калкулатори на база на настоящата среда сочат, че покупката на имот става финансово по-изгодна едва след над 15-20 години живот в закупеното жилище. 

За да прибегнете към нея, при всички положения трябва да имате дългосрочна визия, че ще се задържите на мястото, където живеете. В противен случай (продажба на имота след по-малък период) е много вероятно да претърпите финансови загуби.

Покупка на имот с цел инвестиция

Практиката сочи, че въпреки понижението в цените на имотите по време на имотната криза у нас, те са сред едни от най-добрите инвестиционни алтернативи за последните 13 години, като са носили средна възвръщаемост за инвеститорите в размер на около 5.5% (без да се включва доходността от наемите).

В условията на понижаващи се лихви по депозитите и доходност от наеми в рамките на около 6% средно (за най-големите градове), много хора ще погледнат към недвижимите имоти с инвестиционна цел. И с право - при положение че лихвите по депозитите носят средно около 2% на година.

Дори и при нормализиране на доходността към едни по-ниски нива, това най-вероятно ще стане посредством повишение в цените на имотите, а не толкова чрез намаляване на наемните нива.

Инвеститорите в недвижими имоти най-вероятно ще реализират капиталова печалба (от поскъпване на имотите) при евентуално понижение в бъдеще на доходността от наемите. Ако това не се случи, те ще продължат да се радват на висока в световен мащаб доходност от наеми.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DB7
# 0
17:09 | 14 September 2015
КР И Т Е РИИ
Аз купих миналата година на далавера
# 1
12:09 | 14 September 2015
попадна ми изгоден тристаен , върза се на 710 Евро/кв , дори обзаведен но сега май цените растат
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg