Двустайните в София с офертни цени под 700 евро

3100
Двустайните в София с офертни цени под 700 евро

Първият месец на годината отново е разнопосочен при цените на недвижимите имоти в столицата. Като най-ярка тенденция при офертните цени на имотите се оформя връщането на нивата на офертните цени при едностайните имоти отново над 700 евро за кв. м.

За последния месец ръстът при цените на едностайните възлиза на цели 4.8% до ниво от 709.7 евро според статистиката на един от водещите сайтове за недвижими имоти.

На фона на поскъпването при едностайните, спад бележат цените, на които се предлага на дву- и тристайните жилища -съответно с 2 и 1.7% до нива от 696 и 703 евро за кв. м. според статистиката.


Това е първото връщане на офертните цени на двустайните имоти от няколко месеца насам, както и доближаването на офертите при тристайните до психологическото ниво.

Едностайните бяха най-евтиния тип имоти през последните близо две години, но сега се оказват най-скъпият тип жилище.

Като една от основните причини за по-доброто представяне на едностайните жилища, можем да търсим в значителното им поевтиняване в средносрочен план, както и добрата доходност от наеми, постигната от тези имоти, които ги правят привлекателни за инвестиция.

Леко повишение наблюдаваме при наемите на дву- и тристайните имоти в столицата през първия месец от новата година. Наемите на едностайните жилища остават стабилни при средно ниво от 3.61 евро за кв. м., докато тези на двустайните имоти се повишават с 0.7% до 3.27 евро за кв. м. Наемите на тристайните жилища нарастват с 2.2% до 3.20 евро за кв. м.

Това прави доходността от наемите на база средните цени на имотите съответно 6.1% за едностайните, 5.6% за двустайните и 5.5% за тристайните апартаменти.

Слабото предлагане на едностайни жилища в много софийски квартали прави цените им изключително волатилни, което до голяма степен предопределя и силното им изменение в рамките на месец.

Така например средните цени на малките имоти в квартал „Изток“ са при ниво от 1 300 евро за кв. м., докато преди два месеца са били едва 1 020 евро.

С офертни нива над 1000 евро са още кварталите „Горна баня“, центъра и „Лозенец“. Само допреди няколко месеца липсваха офертни нива над 1 000 евро за кв. м при едностайните жилища.

Само в три квартала офертните цени на двустайните жилища са над 1000 евро и това са „Изток“, „Лозенец“ и „Оборище“, като нивата им са съвсем близко до ключовата граница и скоро броят им може да се понижи.

Най-високите наеми за кв. м при едностайните са при нива от 6.45 евро за квадрат в кв. „Гоце Делчев“, докато при двустайните в „Кръстова вада“ исканият наем е от 5.04 евро за кв. м. Най-скъпите отдавани под наем тристайни апартаменти са в „Оборище“ с търсен наем от 6.06 евро за кв. м.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

aman be
# 0
17:02 | 4 February 2013
кой е луд да даде 60 000 лв (1400 лв Квм.) в брой за един панелен остарял нужник в който всичко е пропито с 45+20 г. амортизация и всичко вътре е като за боклука Вие в час ли сте ? Колко години приспаднато таксите към Община СОфия и всичките му глупости ще му трябват на този курник за да го платите и излезнете на чисто както казах горе ? Ивсичко за кво ?-" за един панелен остарял нужник " Цените на тези маломерки и всичкият панелно тухлен боклук в София докато не станат адекватни на заплатите нито наемите нито апартаментите ще тръгнат нагоре избийте си го от празните кухи кратуни българина няма излишни пари за да яде вие ми пишете глупости ай ...........
1
# 1
13:02 | 4 February 2013
Още може.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg