Двуцифрен спад на имотите отчитат от Райфайзен

1433
Двуцифрен спад на имотите отчитат от Райфайзен

През четвъртото тримесечие на 2009 г. средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 15.4% спрямо същия период на 2008 г. Това сочат данните на "Райфайзен имоти" - компанията за недвижими имоти, 100% собственост на Райфайзенбанк. Спрямо върха, достигнат през третото тримесечие на 2008 г., спадът на индекса в София към края на 2009 г. е 19.5%.

Индексът на компанията обобщава движението на средните цени за различните райони и типове жилищни имоти и се базира на данни за реално сключени сделки по продажна цена в различните пазарни сегменти. Използвани са изследвания на "Райфайзен имоти", официални данни на Националния статистически институт, Националното сдружение "Недвижими имоти" и други източници на пазарна информация.

"От началото на 2010 г. не наблюдаваме повишена активност на пазара на имоти. Продължава тенденцията да се търсят основно новопостроени жилища и поради това очакваме цените в този сегмент да бъдат относително по-стабилни, още повече, че през изминалите 12-18 месеца не са започнати много нови обекти. Увеличеното ипотечно кредитиране би следвало да окаже стабилизиращ ефект на пазара на имоти", коментира Иван Велков, управител на компанията.

В Пловдив средните пазарни цени на продажба на жилища към четвъртото тримесечие на 2009 г. са намалели с 13.5% спрямо същия период на 2008 г., докато във Варна спадът е с 20.2%, отчитат още експертите.

В края на 2009 г. индексът Райфайзен имоти на средните цени в нежилищния сектор (офиси, търговски площи, складове, магазини) в София отбелязва спад от 32% спрямо върховата 2008 г., в Пловдив спадът е 4.3%, а във Варна - с над 22%.

Източник: Insurence.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

umnik
# 0
12:02 | 23 February 2010
Кои цени са разумни и според чий разум?
Краси
# 1
19:02 | 18 February 2010
Бойкот докато не паднат на разумни цени.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg