Един от всеки четири имота се предлага над пазарните цени

3198
Един от всеки четири имота се предлага над пазарните цени

Първото полугодие се характеризира като добро за имотния пазар, като цените на имотите се стабилизират, а наемните нива се увеличават минимално, сочи традиционният доклад на Форос за периода.

Средната полезна площ на едно жилище, въведено в експлоатация през първите три месеца на 2013 г., е 89.43 кв.м, в сравнение с 87.66 кв. м през разглежданите месеци на 2012 г.

В София най-често се предлагат жилища ново строителство (построени след 2002 г.), които съставляват около 75% от общия обем предлагани жилищни имоти. Около 18% от предлаганите са монолитни апартаменти и едва 7% са панелно строителство.


По друг начин обаче изглеждат нещата в останалите градове като Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Велико Търново. Там преобладава предлагането на панелни жилища – около 68%. Старото монолитно строителство е около 12% от всички предлагани апартаменти, а предлаганите жилища ново строителство (завършени след 2002 г.) са около 20%.

Най-често предлаганите апартаменти са с площ между 45 и 100 кв.м, като в София се забелязва и активно предлагане на жилищни имоти с площ между 100 и 180 кв.м. В столицата най-голям обем жилищни имоти за продажба има в кварталите "Манастирски ливади", "Бели брези", "Витоша", "Студентски град" и Център.

Около 25% от имотите, които се предлагат в момента, се оферират при стойности, значително надвишаващи пазарните цени в момента. Те най-често са купувани по време на бума на пазара на недвижими имоти и техните собственици не са склюнни да продават при актуалните нива.

В случаите, когато собствениците на подобни имоти не са притиснати от задължения към финансови институции, такива имоти приключват най-често с отказа от продажба и преминаване на вариант отдаване под наем.

Към момента най-динамичен е пазарът на земеделска земя, където през последните 3-4 години се наблюдават ръстове при продажните цени от 10-15% на годишна база. Това е най-силният пазар през последните години.

Това се потвърждава и от сключените сделки със земеделска земя в периода февруари 2009 г. – февруари 2013 г. – 65.46% от общия обем сключени имотни сделки в страната. Реализираните средства от продажба на земеделска земя, съвсем логично, хората насочват към придобиване на друг вид собственост, като най-често това са жилищни имоти.

По отношение на типа строителство търсене има за всички типове и то се определя основно според бюджета, който купувачът е предвидил за покупката на жилище. Панелните апартаменти са добър вариант за хората с по-ограничени средства, тъй като предлагат по-добро съотношение качество - полезна площ - цена. По-голямо е търсенето на подобни имоти в по-малките градове.

През последните месеци обаче все повече се засилва интересът към нови тухлени сгради. Около 80% от купувачите в големите градове, като София и Варна, предпочитат да закупят имот в новопостроена сграда (след 2002 г.).

През разглеждания период най-предпочитани са двустайните и тристайни жилища, както беше и преди година. Най-често се търсят апартаменти с площ между 60 и 100 кв. м. В столицата има засилен интерес и към четиристайни жилища с площ до 180 кв.м.

Апартаментите с една стая с цел собствено ползване са сред най-малко търсените през първите шест месеца на годината. Те се предпочитат предимно в по-малките градове на страната, докато в по-големите градове и курортни зони активно остава само търсенето им с цел инвестиция.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg