Едностайните отново под 700 евро за квадратен метър

3056
Едностайните отново под 700 евро за квадратен метър

 

Като разнопосочен за недвижимите имоти в София можем да определим последния месец на изминалата година. Може би като най-ярка тенденция при офертните цени на имотите в столицата се оформи връщането на нивата на цените при едностайните имоти под 700 евро за кв. м.

За около месец спадът на офертните цени на този род имоти е възлизал на близо 5% от 711 евро за кв. м в началото на декември до 677 евро месец по-късно.


За сравнение двустайните имоти остават стабилни и дори офертните им цени леко се повишават с 1.2% до 710 евро за кв. м през последния месец.

Същата тенденция откриваме и при тристайните жилища, като средните им цени нарастват с близо 1% до 715 евро за кв. м.

Така определено можем да кажем, че традиционно слабият за пазара на имоти декември не се е отразил съществено върху цените на имотите (с изключение при едностайните имоти).

По отношение на наемите нещата също стоят разнопосочно през последния месец на отишлата си вече година.

Въпреки понижението в търсените цени на едностайните жилища, наемите им се повишават средно с 2.3% през разглеждания период до 3.61 евро за кв. м.

За сравнение наемните нива на останалите два типа имоти – дву- и тристайни жилища се понижават съответно с 1.8 и 1.5% до 3.25 евро и 3.13 евро за квадратен метър.

Слабото предлагане на едностайни жилища в много от софийските квартали прави цените им изключително волатилно. Така например, преди месец средните цени търсени за едностаен в кв. Изток са били при 1 020 евро, докато към днешна дата те са 1 220 евро, или по-високи с около 20%. В други квартали като Хиподрума пък се наблюдава съществено понижение в средните търсени цени на имотите от малко над 1000 евро до 900 евро за кв. м.

Най-високите искани наеми за кв. м при едностайните са били при нива от 5.07 евро за кв. м, в сравнение с 5.05 евро в Дианабад преди месец.

При двустайните най-скъпо се отдават под наем те в Драгалевци със среден наем от 4.6 евро за кв. м.

Интересен е фактът, че най-високи средни наеми за кв. м. откриваме при тристайните жилища, което е малко странно. Този тип имоти се отдават при среден наем от 5.38 евро за кв. м в Оборище.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg