Експерти очакват ръст на световния имотен пазар

1733
Експерти очакват ръст на световния имотен пазар

В рамките на глобалното проучване на Colliers International за 2010 г. инвестиционни експерти смятат, че пазарът на имоти в различните региони по света ще започне да бележи положителен ръст в близките 12 месеца.

Над 50% от специалистите са на мнение, че пазарите са започнали да се възстановяват или са близо до точката на възстановяване, а 41% смятат, че пазарите са все още в низходящ тренд, но скоро се очаква да поемат нагоре.

За по-ясно описание на състоянието на инвестиционните пазари в различните региони на света, както и за очертаване на тенденции за развитие в следващите 12 месеца, проучването илюстрира тенденциите с часови зони - „Инвестиционен часовник". По тази схема 12:00 ч. показва абсолютния връх на инвестиционния пазар, а 6:00 - неговата най-ниска точка. Съответно зоната между 12:00 ч. и 6:00 ч. показва низходящ тренд в развитието, а зоната между 6:00 и 12:00 - възходящ.

Анкетираните инвеститори споделят, че пазарите на Латинска Америка (8:30 ч.) и Австралия и Нова Зеландия (7:00 ч.) вече са във възходящ тренд. Позициите на САЩ и Азия са на 6:00 ч, докато Близкия изток, Канада, Източна и Западна Европа още не са достигнали тази позиция, но според респондентите в близката 1 година повечето от тях ще поемат нагоре.

„Нагласите на инвеститорите в световен мащаб сочат, че още през следващите 12 месеца ще има раздвижване на пазара в положителна насока.

В България още e рано е да мислим за прекалено голямо положително развитие през следващите 12 месеца, но от друга страна сега е точният момент за инвестиции, които в сравнително краткосрочен план могат донесат добра възвръщаемост", коментира Георги Киров, директор инвестиционни и корпоративни услуги, Colliers International.

"Това е валидно и за продавачите, които дори с по-малко приходи от продажба на актив сега, ще могат да купят повече неща с парите, които ще изтеглят от имотите си", допълни Киров.

Според Георги Киров, задържането на позицията на пазарите от Източна Европа на инвестиционния часовник през 2010 г. се дължи и на факта, че низходящата тенденция при повечето държави от този регион настъпи доста по-късно, отколкото при други пазари като Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Това предполага и по-късно излизане от тази позиция, но това не означава, че периодът ще бъде по-дълъг.

Проучването на Colliers International очертава няколко основни аспекта, които задържат прекалено оптимистичните прогнози за развитието на инвестиционния пазар. Един от тях касае финансирането, където мненията се разделят на две.

Част от анкетираните смятат, че достъпът до финансиране в днешни дни е по-лесен в сравнение с преди година, а останалите са на мнение, че сега достъпът до финансиране е по-затруднен. Като цяло инвеститорите от Източна Европа смятат, че възможностите за финансиране в региона са по-скоро ограничени. Проучването очертава и тенденция за насочване към имоти с високо качество и такива, носещи стабилни дивиденти.

Близо 2/3 от анкетираните инвеститори възнамеряват категорично да разширят инвестициите си в недвижими имоти, като останалите обмислят тази възможност или са в процес на преструктуриране на своите портфейли.

Въпреки динамичната икономическа обстановка цените на недвижимите имоти са с доста висока стойност. Особено в САЩ, както и в някои европейски страни, инвеститорите смятат, че периодът на предизвикателствата в сферата на наемите и свободните площи е вече отминал.

Много инвеститори в световен мащаб отчитат факта, че развитието през последните две години напомня, че търговията с недвижими имоти е много променлива и правилното време е определящо за реализацията на печалби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

of
# 0
19:04 | 16 April 2010
Аман от платени публикации на хора гледащи през розови очила . wake up people . 1000 000 new app.stays in bulgaria Who s gonna buy that crap A WHO ? The price never gonna go up again NEVER
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg