Европейските фондове в недвижими имоти с отрицателна доходност от началото на годината

887
Европейските фондове в недвижими имоти с отрицателна доходност от началото на годината

Листнатите на борсата европейски фондове за инвестиции в недвижими имоти са отбелязали доходност за инвеститорите от едва 0.1% през май, като за пореден месец изостават от тази, регистрирана от акциите.

Индексът GPR 250 в Европа, следящ доходността на фондовете, инвестиращи в недвижими имоти на стария континент се е повишил с 0.1%, на фона на ръста от 3.4% в индекса, следящ представянето на европейските акции MSCI.

От началото на годината доходността на европейските фондове за инвестиции в недвижими имоти все още е отрицателна в размер на 1.6% на годишна база, на фона на повишението на европейския индекс MSCI от 11.4% за същия период.

Най-добре представящи се през май са били фондовете, инвестиращи в Дания, реализирали възвръщаемост в размер на 5.5%, следвани от Турция и Франция с 2.6% и Холандия с 2.3%.

Най-лошо представяне са имали тези в Гърция с отрицателна доходност през май от 10.2%, следвани от Финландия с 4.4%, Германия с 3% и Италия с 1.9%.

От началото на годината най-висока доходност в Европа са отбелязали полските фондове, като за периода възвръщаемостта им е възлязла на 22.6%, следвани от Финландия с 15.5%.

Най-големи загуби за посочения период са регистрирали испанските фондове, които са загубили 30.2%, като след тях се нареждат гръцките с 14.9%.

Значително по-добре през изминалия месец са се представяли фондовете, инвестиращи в недвижими имоти в Азия и Пасифика. Доходността им през месеца е възлязла на 3.5%, като най-голяма е била тя във Филипините в размер на 9.3%, следва Япония с 3.9% и Хонг Конг с 3.6%.

Доброто представяне на африканските фондове е приключило, като през май те са отбелязали загуби в размер на 3.6%. От началото на годината обаче, африканските фондове продължават да са тези с най-висока доходност, като са донесли на инвеститорите доходност от 22% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg