Фармацевтични, IT и аутсорсинг компании движат офис пазара

1273
Фармацевтични, IT и аутсорсинг компании движат офис пазара

Съживяване на пазара на недвижими имоти в България през 2010 г. очакват от консултантската компания King Sturge. Те прогнозират повече сделки и по-осезаем интерес от страна на чуждестранните инвеститори в сравнение с изминалата 2009 г.

Офис пазарът ще се активизира предимно от 3 типа компании. Такива, които се разширяват (1), въпреки кризата, като фармацевтични и IT фирми например. Международни компании, които проявяват интерес да аутсорсват (2) част от дейността си у нас. И не на последно място, фирми, чиито наемни договори изтичат и те се преместват (3) в търсене на по-добри условия и по-ниски цени.

Най-предпочитаните от фирмите райони за наемане на офис в София в момента са топ-центърът и районите около бул. България, Тодор Александров, Цариградско шосе. Около 140 хил. кв. м нови офис площи ще влязат в експлоатация тази година, като голяма част от тях са в периферията на града.

В центъра на столицата все още няма достатъчно качествени офиси, смятат от King Sturge. „Почти липсват сгради, които да отговорят на високите изисквания на някои големи международни компании, като одиторските фирми например. Хубаво е, че вече има проекти с нужните характеристики в идеалния център, обясняват King Sturge.

Големите вериги за хранителни стоки, както и магазините от типа „Направи си сам", ще останат основните играчи на пазара на търговски площи у нас и през тази година. Спецификата при индустриалните имоти пък е, че повечето компании предпочитат да изградят свои сгради, вместо да избират от това, което се предлага на пазара. Причините са изгодните цени на парцелите за строеж, както и стремежът площите да отговарят на всички изисквания, които конкретната фирма има.

Според Прайм Пропърти БГ АДСИЦ 2010 е годината, в която инвеститорите в недвижими имоти трябва да направят реална преценка на проектите си и да очакват реалистична печалба, съобразена със състоянието на пазара. Инвеститорите, които са заложили печалба от 100%, е нормално да изпитват сериозни затруднения. В по-изгодна позиция са тези, които са планирали реалистични нива на възвращаемост.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nIKOLA
# 0
19:01 | 30 January 2010
EBATI-----------ZABELEGETE-PAZARA SE DWIGI SAMO OT TRI UCHASTNIKA--it, fARMACY, AUTSOURCING-------EBATI PAZARA--TOWA SI E CHIST MONOPOL-----------------------
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg