Фед: Кризата на ипотечните пазари в САЩ ще продължи

873
Фед: Кризата на ипотечните пазари в САЩ ще продължи

Председателят на Федералния Резерв Бен Бернанке призова за допълнителни мерки за разрешаване на проблемите, свързани с ипотечната криза в САЩ, на фона на очакванията за нейното продължаване.

Според него кризата на ипотечните пазари, както и нарастването на броя на лошите кредити, ще продължи още "известно време".

По-нататъшното влошаване на ситуацията на недвижимите имоти в САЩ може да окаже неблагоприятно влияние върху ръста на най-голямата световна икономика. Тези опасения са и в основата на очакванията на редица анализатори, че тя ще изпадне в рецесия.

Едно от предложенията на Бернанке е кредитните институции и финансовите такива да намалят размер на кредитите, за да облекчат изпадналите в затруднение кредитополучатели. Бернанке призна, че идеята може да не се хареса особено на финансовите институции.

Към момента облекчения за кредитополучателите бяха предлагани под формата на намаляване на лихвите по дължимите от тях кредити.

През изминалата година процедури по принудително събиране на отпуснати средства са били инициирани в размер на 1.5 млн. от страна на финансовите институции, което е значително над тези от по-малко от 1 млн. година по-рано, посочиха изнесени днес данни.

Кризата на пазара на недвижими имоти, която доведе до спад в цените на жилищата в най-голямата световна икономика, също инициира действия от страна на кредитните институции за изискване на част от заемите.

След не особено положителните изказвания от страна на председателя на Фед, щатските индекси стартираха търговията си на отрицателна територия, като регистрираха загуби от близо 1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...