Фондовете, инвестиращи в недвижими имоти в Европа, най-губещи от всички световни региони

1263
Фондовете, инвестиращи в недвижими имоти в Европа, най-губещи от всички световни региони

Възвръщаемостта на инвестициите във фондове, инвестиращи в недвижими имоти, е била отрицателна през юли, сочат данни на изследователската компания Global Property Research.

Глобалният индекс GPR 250 е регистрирал понижение от 6.6% през месеца на годишна база, сочат още изнесените данни.

Най-лошо са се представили фондовете, инвестиращи в Европа следени от компанията, като за месеца те са отбелязали отрицателна доходност от 7.8% на годишна база, следвани от тези, инвестиращи в Америка, с отрицателна доходност в размер на 7.8%.

Фондовете, инвестиращи в Азия, също са регистрирали отрицателна доходност в размер на 5.2%.

За сравнение, през юли индексът, следящ представянето на световните фондови пазари - MSCI се е понижил с 3%.

Сред инвестиционните фондове в недвижими имоти положителна доходност са регистрирали единствено тези, инвестиращи в Африка, като средно тя е възлязла на 3.8%.

Не особено положителна е картината при инвестиционните фондове и за последните шест месеца до юли. Европейските такива са били с отрицателна доходност за инвеститорите в размер на 16.6%, докато американските са били лидер в негативната класация, със загуби в размер на 20.6%.

Отново положителна доходност са регистрирали единствено инвестиращите в Африка, като тя е възлязла на 10.3%. От началото на годината доходността им възлиза на забележителните 20.7%

Европейските фондове са отбелязали отрицателна доходност от началото на годината в размер на 17.6% и са били най-зле представящите се за периода, докато тези, инвестиращи в Америка - са отбелязали загуба от 13.5%.

Погледнато в по-дългосрочен план картината не е чак толкова притеснителна. За 12-те месеца, приключили до юли, европейските фондове са регистрирали доходност за акционерите си в размер на 2%, докато тези в Африка значителните 55.4% на годишна база.

Най-добре са се представяли фондовете, инвестиращи в Турция, като те са регистрирали доходност през юли в размер на 4.7%, а най-зле тези, насочили се към Полша и Австрия съответно с отрицателна доходност в размер на 20.2 и 14.2%.

От началото на годината инвестициите на испанския пазар са донесли отрицателна доходност за фондовете в размер на значителните 32.2%, което поставя страната на челна позиция по този показател. Тя е следвана от Великобритания и Германия със загуби от по 23.4%.

Най-голяма доходност са получили тези, инвестиращи в Дания, като доходността им е възлязла на 16.2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...