Фондовете за недвижими имоти в Африка - най-добре представящите се за тази година

1021
Фондовете за недвижими имоти в Африка - най-добре представящите се за тази година

През април индексът на Global Property Research - GPR 250, следящ изменението в цените на фондовете, инвестиращи в недвижимите имоти по света е регистрирал минимално понижение от 0.2% на месечна база, като изменението на тези в Европа е възлязло на минус 3.5%.

Водещи по повишение са били фондовете в Южна Африка, като те са отбелязали повишение от 8%, правейки ги най-добре представящите се от началото на годината с възвръщаемост от 26.6%. За последните шест месеца възвръщаемостта им е била дори по-голяма, възлизаща на 36.2%.

Най-добре са се представяли и компаниите, включени в глобалния индекс от Африка в дългосрочен аспект, реализирали доходност за инвеститорите в размер на 44.1% за три години, както и 40.8% за пет години.

По сектори фондовете, инвестиращи в индустриално недвижимо имущество са отбелязали доходност през април в размер на 9.3%, следвани от жилищна недвижима собственост с 4.3%, търговска с 3% и офиси с 1.3% на годишна база.

Най-добре представящата се компания в глобалния индекс GPR 250 е била японската TOC Co. Ltd., регистрирала повишение от 38.3% през април, след решението на борда на директорите да изкупят обратно акциите й и да я делистнат от борсата.

От началото на годината компаниите, инвестиращи в недвижима собственост в Европа, компоненти на индекса, са реализирали отрицателна доходност от 1.7% от началото на годината, като за последната една година са регистрирали повишение от 26.9%, а за последните три 33.1%.

Най-голяма доходност от началото на годината са постигнали компаниите за недвижими имоти в Полша, като те са отбелязали доходност от 22.9%, следвани от тези във Финландия с 20.8%. Фондовете в Полша са били и тези с най-висока доходност за последната една година, възлязла на 85.7% за периода.

Най-голямо понижение пък от началото на годината са регистрирали компаниите в Испания, регистрирали отрицателна доходност в размер на 30.6% и Великобритания с 8.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg