Грийнспан: Пазарът на имоти ще се стабилизира през първото тримесечие на 2009 г.

722
Грийнспан: Пазарът на имоти ще се стабилизира през първото тримесечие на 2009 г.

В интервю за Wall Street Journal Алън Грийнспан казва, че очаква цените на имотите в САЩ да ударят дъното, или да започнат да се стабилизират през първото тримесечие на 2009 г. Възможно е обаче леки понижения да продължат през цялата 2009 г.

Състоянието на пазара на имоти в САЩ е важно не само за американците. Този пазар е индикатор, който може да повлияе на продължителността на глобалната финансова криза, добавя той.

„Стабилните цени на жилищата ще покажат стойността на акциите в имоти. До тогава няма да знаем със сигурност каква е стойността на тези активи в баланса на банките.“

На 82 години Грийнспан все още наблюдава с интерес икономиката на САЩ, а анализаторите следят изказванията на бившия председател на ФЕД (той напусна поста през януари 2006 г).

Грийнспан е силно критикуван за това, че е допринесъл за днешното положение, като е поддържал лихвите прекалено ниски прекалено дълго време, а под негово ръководство ФЕД е упражнявал слаб контрол. От тогава насам Грийнспан защитава своите действия в интервюта, речи и в последната си книга, която ще бъде публикувана идния месец.

Според него кризата се дължи на специфичен период в историята, през който световните пазари са поддържали ниски лихви и дори опитни инвеститори са били заблудени и са поели прекалено много рискове.

Прогнозата, която Грийнспан дава за моментното състояние на пазара, се базира на два основни източника на данни. Единият е предлагането на домове (в това число новопостроени и съществуващи). Според Грийнспан броят на свободните жилища (който в момента е с 800 000 над обичайния) скоро ще се стопи. Другата база данни, които той използва, е сравнение на цената на имотите в момента (Грийнспан предпочита да използва тримесечния индекс на S&P Case Shiller National Home Price, който включва градски и селски райони) и цената на живот под наем в еднофамилна къща (по правителствена данни). Като всички икономисти, Грийспан обича да изчислява кое е по-удачно в различни периоди – да притежаваш къща, или да продадеш къщата, да инвестираш парите и да живееш под наем.

„Това, което кара цените да падат, е дисбалансът между търсене и предлагане, а процесът на обезценяване или оскъпяване на ползването на самия актив ни показва кога сме ударили дъното.“

Поевтиняването на имотите обаче е сериозна опасност за Fannie Mae и Freddie Mac. По време на председателството си на ФЕД Грийнспан многокатно предупреждава, че моделът, по който работят двата кредитора, заплашва финансовата стабилност на нацията. Що се отнася до помощта, която правителството им оказва, според него това е било неизбежно, но той не одобрява метода на помощ на администрацията на Буш. „Те трябваше да национализират институциите и да ги реструктурират в пет или десет индивидуални звена, които по-късно правителството да продаде на частни инвеститори чрез търг.“

Вместо това Конгресът даде право на Хенри Полсън да използва неограничено количество от парите на данъкоплатците, за да инвестира в компаниите.

Подобни критики отправят и други експерти. „Ако са прекалено големи, направете ги по-малки,“ казва Джордж Шулц, бивш секретар на държавната хазна по времето на президента Никсън. Някои се притесняват и от това, че Полсън не е обявил при какви условия двата кредитора могат да ползват държавни пари.

Финансовите пазари обаче няма да приемат добре новина за евентуално национализиране на двете компании, които са натрупали дългове от около 5 трилиона долара.

Wall Street Journal припомня, че до сега прогнозите на Грийнсан не са били особено точни. Някои го обвиняват за това, че изобщо не е успял да предвиди кризата в сектора, въпреки че през ноември 2002 г казва, че бумът на пазара на имоти не може да продължи вечно.

През октомври 2004 г той казва: „Въпреки че на някои пазари наблюдаваме известен дисбаланс в цените, това се дължи на спекулации. Цените на имотите в САЩ няма да намелят значително, предвид големината на нашия пазар.“ Осем месеца по-късно той казва, че дори и да има спад в цените, това „няма да има големи макроикономически последствия“. В речта си при напускането на ФЕД пък заявява, че въпреки намалението в цените на имотите, „най-лошото е вече отминало.“ Днес Грийнспан заявява, че тогава не е имал предвид, че цените няма да падат повече (от тогава до сега те са загубили още 19%), а че спадът няма до доведе до влошаване на икономическия растеж.

Решението на кризата, според него - „Най-ефективният начин е да се увеличи квотата за квалифицирани имигранти. Единственият начин да увеличим търсенето на имоти е да окуражим създаване на нови домакинства.“

По негови изчисления броят на новите домакинства в САЩ се увеличава с около 800 000 всяка година, а една трета от тях са имигрантски семейства.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg